Opinie       

 

Pasja Pisania - opinie o kursach pisania

"Na kurs zapisałam się z nadzieją, że będę mogła poszerzyć swoją wiedzę o webwritingu. Tak się stało! Kurs bazował przede wszystkim na konkretnych przykładach. Pozwalały one na zrozumienie często popełnianych błędów przy jednoczesnym wskazaniu na dobre praktyki. Wartością dodaną jest indywidualny feedback od prowadzącego oraz innych uczestników kursu. Dzięki otwartości na krytykę można spojrzeć na własny tekst w sposób obiektywny i odkryć swój potencjał na nowo!"- Aleksandra, Kurs Webwritngu, luty 2021

"Kurs pod względem merytorycznym oceniam bardzo pozytywnie.Bardzo dużo praktycznych informacji i fantastycznie dobranych przykładów. Forma kursu jest przyjazna, co pozwala na elastyczność i pracę w swoim czasie. Platforma sama w sobie bardzo przejrzysta i intuicyjna." - Agata, Kurs Webwritingu, luty 2021

"Wspaniałe, syntetyczne wykłady i wnikliwe omawianie każdego ćwiczenia. Dużo skorzystałam na tym kursie." - Joanna, Kurs Webwritingu

"Kurs był dla mnie rozwijającym doświadczeniem. Wykonanie zadań wymagało ode mnie sporo trudu, ponieważ w ostatnich latach nie pisałam tekstów, które mają kogoś do czegoś zachęcić. Wiedza prezentowana w wykładach jest obszerna i szczegółowa, dlatego najpierw rysowałam mapę myśli z wykładu, żeby mieć obraz o czym należy pamiętać, następnie gromadziłam fakty w podpunktach a na koniec usiłowałam zebrać to wszystko w zgrabną całość. Przypominało to pakowanie puchowego śpiwora do małego worka - jak w jednym miejscu pasuje, to w drugim wyłazi. Nie wiem ile takie zadania zajmują czasu przeciętnemu kursantowi, ale mi zajmowały przynajmniej godzinę każdego wieczoru. W efekcie dorobiłam się.... nawyku pisania lub myślenia o pisaniu :)." - Katarzyna, Kurs Webwritingu

"Dla mnie ten kurs był trochę testem dla samej siebie, ponieważ nie miałam w ogóle pojęcia, czy do pisania się nadaję, bo pisanie dziennika czy komentarzy na instagramie to nie to samo. Bardzo się cieszę, że dałam sobie tę możliwość. Milo było spędzić ten czas z tak fajną grupą osób. Otwartą, pełna pasji i wrażliwą:) Michał, jeszcze raz dziękuję Ci ogromnie za bycie świetnym nauczycielem, za motywowanie do dalszego działania i wsparcie! ” – Agata, Kurs podstawowy, luty 2021

„To był bardzo dobrze spożytkowany czas, który odbił się bardzo pozytywnie na moich umiejętnościach i samej organizacji pisania.” Aleksander, Kurs podstawowy, luty 2021

„Cieszę się, że zdecydowałam się na ten kurs, który był dla mnie inspiracją i motywatorem. Splotem różnych zdarzeń pojawił mi się nowy pomysł na życie. Na pewno będę korzystać z kolejnych kursów i wygospodaruję czas na pisanie.” - Dorota, Kurs podstawowy, luty 2021

„Co do kursu i jego uczestników to fajnie było zobaczyć, że są gdzieś zdeterminowani, wrażliwi, pełni pasji, a przy tym sympatyczni ludzie. Trochę się czułem jak na jakiejś grupie dyskusyjnej, na studiach, na zajęciach. Miłe to uczucie muszę przyznać ” – Mateusz, Kurs podstawowy, luty 2021

„Dla mnie ten kurs zmienił... wszystko, tzn. zmuszając mnie niejako do pisania przypomniał mi, jak bardzo to lubię i ile tak naprawdę mam pomysłów, które chcę przelać na papier. Odkryłem w sobie na nowo radość z tworzenia tekstu. Nie było to łatwe - ba, momentami nawet frustrujące czy irytujące. Ale z osoby, która nie napisała NIC od siebie przez osiem lat - stałem się osobą, która przez pięć tygodni napisała sześć tekstów. Nieźle...!” - Bartłomiej, kurs Inspiracje , październik 2020

„Chyba największym moim odkryciem na tym kursie jest to, że dla mnie najważniejszym elementem stylu pisarza jest niepowtarzalna wrażliwość, z jaką patrzy na świat, ludzi, zdarzenia. Zobaczyłam też, że moje własne doświadczenia, obrazy zachowane w pamięci, obserwacje, refleksje są takim niewyczerpanym źródłem inspiracji. Nie do końca wierzyłam, że te obrazy, które widzę, wzbudzą w kimś podobne uczucia, jak we mnie. Nie wierzyłam, że te "zwyczajnie nadzwyczajne" rzeczy, widziane przez pryzmat mojej wrażliwości sprawią, że ktoś, kto je odkoduje, znajdzie w nich swoje własne znaczenia. A teraz w to zwyczajnie uwierzyłam, dzięki temu, że zobaczyliście je z kolei przez pryzmat swojej wrażliwości. I bardzo Wam za to dziękuję.” - Dorota, kurs Inspiracje , październik 2020

„Dziękuję wszystkim, bawiłam się super, mam nadzieję, że wszyscy wynieśliśmy z kursu ogrom wiedzy i inspiracji i że teraz tylko siadać i pisać :)” – Ania, kurs Inspiracje , październik 2020

„Zrozumiałam dzięki kursowi, czym mogą być inspirację. Ich katalizatorem może być dosłownie wszystko. Ostatni wykład był u mnie praktycznie sprawdzany - jedno słowo pociągnęło za sobą kolejne i stało się namiastką jakiejś historii, której część zdołałam spisać.” - Anna, kurs Inspiracje , październik 2020

„Na tym kursie uświadomiłam sobie, że stać mnie na pisanie jednej strony dziennie lub chociaż co drugi dzień. Gdybym to robiła, za rok miałabym ponad 300 stron powieści. Dziękuję Wam wszystkim za komentarze i za cenne wskazówki. Tobie Michał jestem wdzięczna za to, że potrafisz zmotywować i w każdym z nas znajdziesz tę twórczą odrobinę, którą pielęgnujesz, by rozkwitła i zaowocowała. ” – Beata, kurs Praca nad tekstem, październik 2020

„To były moje pierwsze warsztaty z pracy nad tekstem. Dotychczas sam sobie byłem twórcą, redaktorem i krytykiem. Dzięki Wam mam "pełen worek", z którym mogę iść w dalszą drogę. Zwróciliście uwagę na elementy, na których do tej pory nie dostrzegałem. Dzięki.” – Piotr, kurs Praca nad tekstem, październik 2020

„Muszę sobie podziękować, za to że zapisałam się na ten kurs. Na pewno napiszę kiedyś powieść i wydam ją . Bo mając tak znakomitego Nauczyciela i będąc w gronie tak zdolnych uczniów, nie sposób tego uniknąć” – Hanna, kurs Praca nad tekstem, październik 2020

„Co dał mi kurs? Przede wszystkim dawkę motywacji i napisane trzy nowe teksty :) Przebywanie z ludźmi, którzy dzielą to samo marzenie to zawsze coś niesamowitego. Cieszę się, że mogłam poznać Wasze historie - nie przeczytałam w czasie kursu niby żadnej książki, a jednak się naczytałam i odwiedziłam wiele światów. Mam nadzieję, że kiedyś "spotkam" Was w księgarni :)”. – Magda, kurs Praca nad tekstem, październik 2020

„Dziękuję za te wspaniałe tygodnie kiedy mogliśmy pogadać o książkach o pisaniu lub o głupotach. Jak kumple. Dziękuję, ze zaprosiłyście mnie do czytania Waszych tekstów. To był niezwykły rollercoaster stylów, tematów, nastrojów i gatunków. W żadnej innej sytuacji poza tym kursem nie byłoby to możliwe zetknąć się z taka różnorodnością. Michał Tobie Dziękuję za cierpliwość i ciepło jakie nam dajesz. Za motywacje i za tytułowe inspiracje. Napisałem parę tekstów, które w innych okolicznościach przyrody by się nie narodziły. To świetnie wykorzystany czas.” – Michał, kurs Inspiracje, maj 2020

„Wiem, że to bardzo górnolotnie brzmi, ale kurs naprawdę otworzył zupełnie nowy wymiar w moim życiu i cały czas oswajam się z tym wspaniałym uczuciem. Napisanie pierwszych w życiu zdań było dla mnie czystą magią. Myślałam, że to może być trochę męczarnia, czasem jak pisanie wypracowania na temat, który nie bardzo nam leży. A okazuje się, że pisanie na jakikolwiek temat jest jedyną w swoim rodzaju przyjemnością, choć nie zawsze efekt na równi mnie zadowala. Myślę, że dobrze się stało, że pierwszym kursem na który trafiłam były właśnie Inspiracje. Odkryłam, że każdy szczegół życia, każde wydarzenie może być początkiem jakiejś historii. ” – Maria, kurs Inspiracje, maj 2020

„Ten kurs dopiero zacznie w nas procentować, po zakończeniu. Trudno pozbierać myśli, żeby wyliczyć wszystkie korzyści; motywacja, wymiana doświadczeń, nauka, wiedza, dobra zabawa, inspiracja, a przede wszystkim przekonanie, że jest się na właściwej drodze. (…) Michał, jesteś nieocenionym nauczycielem; potrafisz zmotywować, kiedy trzeba docenisz, ale masz też na podorędziu kubeł zimnej wody, żeby nam się w głowach nie poprzewracało. Dzięki za konstruktywną krytykę i za szczerość i życzliwość” - Joanna, kurs Inspiracje, maj 2020

„Co dał mi kurs? Inne spojrzenie na pisanie. Świetną zabawę. Myślę, że kursy to moja najlepsza inwestycja w siebie. Szkoda, że tak krótko trwają ;)” – Magda, kurs Inspiracje, maj 2020

„Michał, to naprawdę świetnie przygotowany kurs. Dzięki, że cały czas byłeś po drugiej stronie i doglądałeś nas, jak raczkujemy:) Jestem znów tak oczarowana moim ojczystym językiem, że wszelka literatura anglojęzyczna na razie idzie w odstawkę. Pomogłeś mi zaskoczyć samą siebie:) Na pewno wrócę.” - Marta, kurs Inspiracje, maj 2020

"Dla mnie był to bardzo owocny czas. Pisarstwo weszło w krew, za sprawą tego kursu w ostatnich sześciu tygodniach napisałem ponad 54 tysiące słów. Co więcej, zaangażowałem się emocjonalnie, a nawet na poziomie biologicznym. Wcześniej, zależnie od wykonywanego zawodu śniły mi się np. frezarki numeryczne czy psy zaprzęgowe, a teraz śnią mi się słowa, dialogi, opisy - podświadomie zmieniłem zawód, zostałem pisarzem." – Hubert, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Bardzo dziękuję za kurs. Zmusił mnie do pisania i wystawienia moich wypocin na światło dzienne. Cieszę się tym bardziej, że zajmował moją głowę w tym trudnym czasie. Będę polecać znajomym na pewno i sama zastanowię się nad uczestnictwem w kolejnym poziomie. Najbardziej podobały mi się publiczne wystąpienia i krytyka współuczestników. Jest w tym jakiś dreszczyk emocji." – Ewa, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Przed kursem, pamiętam jak może rok, czy dwa lata temu, próbowałem coś posklejać, co okazało się kompletnym chaosem. W ciągu pięciu tygodni napisałem więcej niż kiedykolwiek. Z pewnością ten kurs wiele nauczył mnie o samym sobie, motywacji, determinacji." - Mateusz, Kurs podstawowy, marzec 2020

Kurs między innymi nauczył mnie ważnej zasady, żeby pisać - trzeba pisać. Tutaj musieliśmy oddawać i pisać teksty, więc ten "przymus" był świetnym motywatorem. Nauczyłam się, że długie zdania nie są dobre, bo czytelnik traci sens tego, co chcieliśmy przekazać. I teraz wiem ile razy muszę przeczytać tekst, by go oddać. Tyle razy ile tylko mam sił, bo zawsze coś się znajdzie. Bardzo fajny kurs, cieszę się, że mogłam w nich uczestniczyć! – Sabina, Kurs podstawowy, marzec 2020

Dla mnie największą ciekawostką jest to, jak różni ludzie odbierają dany tekst i co w nim widzą. Gdy napisałem swoje dwa pierwsze opowiadania (ćwiczenie i do krytyki), to wydawało mi się, że tam już nic nie ma do poprawy. Opinie bliskich, którzy przeczytali moje prace, również utwierdziły mnie w przekonaniu, że całkiem dobrze mi idzie, jak na początek. A później przeczytałem wasze krytyki i mnie olśniło. No tak, przecież to powinno być opisane w ten sposób, bohater powinien coś takiego zrobić i tym podobne ulepszenia. Odkryłem, czego brakuje w moich tekstach, jak odbierają to inni. No i oczywiście profesjonalna ocena Barbary bardzo dużo mi dała, nie spodziewałem się tak wysokiego poziomu. W sumie nie wiem, czego się spodziewałem do końca :) Ale dzięki waszym wypowiedziom widzę, nad czym muszę popracować. I to mnie jeszcze bardziej zmotywowało do nauki. Kto wie, może pociągnę temat pisania dalej. Podoba mi się to :) – Daniel, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Dziękuję Jakubowi oraz wszystkim uczestnikom kursu. Po latach myślenia o pisaniu, wreszcie to zrobiłem i bardzo się z tego cieszę. Było coś magicznego w tych wieczorach pisania." – Marcin, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Kurs był angażujący i ośmielający. Był jak lekkie szturchnięcie, które zachęciło mnie do dalszej pracy. Trzymam kciuki za Wasze książki, które tutaj kiełkują:)" – Kasia, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Jakubie chciałam bardzo podziękować za kurs. Ćwiczenia sprawiły, że w końcu regularnie siadałam do pisania, a wykłady pozwoliły na refleksję nad warsztatem i dały mi szersze spojrzenie, i wiedzę, jak robić to lepiej. Bardzo dziękuję za wszystkie cenne uwagi wszystkim. Życzę Wam powodzenia, i może do następnego kursu, gdyż dla mnie to dopiero początek drogi. Pozdrawiam:)" – Marta, Kurs podstawowy, marzec 2020

Zaczynając ten kurs skupiałem się przede wszystkim na tekście i sobie jako autorze. Dzięki pracy z Wami, dużo ważniejsza stała się dla mnie perspektywa czytelnika. To odkrycie na pewno pomaga mi pisać lepiej i to pod wieloma względami. Przede wszystkim - pozbyłem się obaw o których pisałem na początku kursu - że ktoś będzie oceniał mnie przez pryzmat tego co napisałem. Teraz gdy opisuje własne, nawet najbardziej osobiste przeżycia wiem, że dzięki odpowiednio prowadzonej narracji jest to oderwane ode mnie. To dla mnie była naprawdę wielka zmiana i chyba największy skok świadomościowy w obszarze pisania jaki do tej pory wykonałem. – Tomasz, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Kurs oceniam bardzo pozytywne, a nie miałam wysokich oczekiwań. Byłam, trochę przypadkiem, na spotkaniu z szefową jednego wydawnictwa i to ona właśnie polecała kursy kreatywnego pisania. Powiedziała, że jeżeli tylko taki kurs ma część praktyczną, gdzie się regularnie pisze, a nie tylko teorię, to na pewno warto. Miała rację. Choć inne komponenty kursu, oprócz samego pisania, też mi się podobały. To było miłe zaskoczenie. Podobały mi się ćwiczenia, które co tydzień dawały mi pretekst do napisania czegoś nowego, odkrywania moich możliwości, próbowania różnych stylów. Kto wie, może w przyszłości któryś z tych tekstów rozwinę w coś dłuższego.
Wykłady były bardzo ciekawe. Mogłam się z nich sporo dowiedzieć, zawierały dobre praktyczne wskazówki. Dużym plusem dla mnie było odwoływanie się do wielu pisarzy, których znam i cenię.
Dzięki krytyce tekstów wprowadziłam kilka zmian. Najważniejszą było odkrycie dialogów.
Forum bywało czasem bardzo zabawne, pozwoliło trochę bliżej poznać innych uczestników kursu." – Agata, Kurs podstawowy, marzec 2020

"Jestem bardzo zaskoczona poziomem kursu. Wszystkie wykłady były niezwykle interesujące. Starałam się wyciągnąć z tego maksymalnie dużo. Basiu bardzo dziękuję za wszystko, wskazówki, przykłady dały mi bardzo wiele. Podzieliłaś się z nami ogromną wiedzą. Pozwoliłaś dać wycisnąć się jak cytrynę. Motywowałaś do pracy" – Dagna, Kurs podstawowy, styczeń 2020

"Dla mnie kurs był bardzo pouczający, odpowiedział na wiele moich pytań i rozwiał wątpliwości. Dziękuję bardzo za cenne wskazówki!;) Uzmysłowiłam sobie, że piszę dla siebie oraz dla czytelnika, więc muszę zadawać sobie pytania - do kogo piszę i co chcę przekazać. Ponadto ważne dla mnie, że postanowiłam sobie dać trochę "luzu", w sensie nie krytykować siebie samej za bardzo, bo nie od razu trzeba pisać idealnie. Metoda małych kroków i doskonalenia warsztatu - to jest to;)" – Izabela, Kurs podstawowy, styczeń 2020

"Kurs bardzo mi się podobał. Pierwszy raz biorę udział w kursie online i muszę przyznać, że ten przerósł moje oczekiwania. Wszystko świetnie zorganizowane, zasady, struktura, rytm, i najważniejsze - merytoryka. Doceniam całą wiedzę tu zgromadzoną i otrzymaną - i w wykładach, i od Ciebie Basiu, i od Was - współpiszących (bez Waszej/naszej pracy nie mielibyśmy się na czym uczyć)."
Renata, Kurs podstawowy, styczeń 2020

"Mnóstwo wiedzy i bardzo, bardzo obrazowo przekazanej. Tak, że nie tylko się dowiedziałam, ale poczułam co powinno się robić i jak rozwiązywać problemy pisarskie. Wiem, że jeszcze OGROMNA praca przede mną, ale na pewno warto. Basiu Twój przekaz jest REWELACYJNY (to nie komplement, tylko rzeczowe stwierdzenie faktu). Chłonę każdą wiedzę, którą przekazujesz. Nie każdą potrafię zastosować, ale mam nadzieję z czasem będzie to łatwiejsze. Kurs, a przede wszystkim Twoje prowadzenie (dzielenie się wiedzą i ocenianie tekstów) jest dla mnie tak cenną lekcją, że bez wahania zapisałam się na kolejny etap" – Karolina, Kurs podstawowy, styczeń 2020

"Szczerze mówiąc, zawsze miałem duży dystans do kursów internetowych, ale już po pierwszym wykładzie oraz komentarzach pod nim wiedziałem, że tym razem jest inaczej. Wykłady oraz komentarze nauczyciela i uczestników wniosły dla mnie bardzo dużo. Na wiele rzeczy patrzę pod innym kątem, bardziej "zawodowym/profesjonalnym". Czytając różne teksty zauważam wiele trików o których wcześniej nie miałem pojęcia. W moim podejściu, w moich notatkach, spojrzeniu na wiele spraw zaszło wiele zmian. Doszedłem nawet do wniosku, że całe szczęście, że nie zacząłem intensywnie pisać jakiś czas temu, bo utrwalałbym błędy, które trudno byłoby teraz naprawić. Najważniejsza rzecz jaką wyniosłem z tego kursu? To był ogromny skok jakościowy w postaci uświadomienia sobie istnienia "czytelnika", tzn. świadomość i powaga pisania pod odbiorcę a nie tylko " jak się chce". Takie proste a jednocześnie takie WOW. Doszedłem nawet do wniosku, że kurs internetowy jest lepszy niż na żywo, oczywiście wszystko ma swoje plusy i minusy ale dzięki opcji internetowej - przynajmniej w moim przypadku- wychodzi znacznie na plus." – Patryk, Kurs podstawowy, styczeń 2020

„Kurs pokazał mi, że można :) Że można znaleźć  "dla siebie" trochę czasu w głowie i codzienności. Nie pisałam do ośmiu lat, a tutaj przypomniałam sobie, jaka to ogromna przyjemność i uświadomiłam, że jest to dla mnie ważne. Michał, cieszę się, że miałam okazję Cię poznać i że to właśnie Ty prze-prowadziłeś nas przez meandry tego Kursu. W interesujący sposób przekazałeś nam sporo rzetelnej wiedzy. Dziękuję za uwagi, rady, podpowiedzi, czas, który nam poświęciłeś (chyba żadne pytanie nie zostało bez odpowiedzi !), uważność i ... tytuły książek, które na pewno przeczytam” - Marta, kurs Inspiracje, marzec 2020

„Dziękuję wszystkim uczestnikom kursu, za Wasze prace, przemyślenia, krytykę i całą energię jaką tutaj zostawiliście - to wszystko i we mnie tchnęło dodatkowy zastrzyk do pisania, mimo, że ostatnio nie miałem na nic ochoty.
Dziękuję Michale za profesjonalne i przede wszystkim przyjacielskie prowadzenie kursu. Wiele cennych rad, zawsze czegoś potrafisz się doszukać, nawet w najprostszym tekście i to jest właśnie jedna z rzeczy, które mi ten kurs dał. Chodzi o wymagania względem samego siebie przy pisaniu - ja zawsze wymagam od siebie genialnego efektu pomimo braku warsztatu i często teksty, czy same pomysły lecą na śmietnik, "bo przecież to słabe". Ale zrozumiałem, że piszemy dla przyjemności, więc słaby tekst również może coś w sobie mieć, być zabawny albo wręcz tragicznie beznadziejny, ale dawać radość przy samym pisaniu.
Druga rzecz, o której chciałbym wspomnieć to - ku wszelkiemu zaskoczeniu - szukanie inspiracji :) Z tym, że ja bym skonkretyzował to w sposób następujący - patrzenie na świat po literacku. Teraz każda jazda autobusem, stanie w kolejce, podejrzenie awantury, czy najgłupszego dialogu jest ciekawe. Mniej mnie już te codzienne, zwykłe sytuacje irytują, a bardziej stają się sceną, której mogę się przyjrzeć, coś z niej wyciągnąć” - Filip, kurs Inspiracje, marzec 2020

„Każdy z kursów jest dla mnie wyjątkowy. W wyjątkowy sposób wpływa na mnie i moje pisanie. Na tym odkryłam radość tworzenia krótkich tekstów. Radość i pewnego rodzaju wolność. Wiele z niego biorę dla siebie, choć może nie potrafię jeszcze tego nazwać jestem pewna, że długo będzie we mnie pracował. Może jego szczególne umiejscowienie w czasie, trudnym i pełnym pytań, pokazało mi co w życiu jest dla mnie ważne, gdzie jest mój azyl. ” – Dagmara, kurs Inspiracje, marzec 2020

„Naprawdę cieszę się, że tu byłam lub raczej bywałam i będzie mi tego kursu brakowało :(
Wychodzę stąd jednak z przeświadczeniem, wręcz pewnością, że kocham pisanie i bez względu na to jak potoczą czy nie potoczą się moje pisarskie losy, chcę i będę pisać. Dla przyjemności!” – Agata, kurs Inspiracje, marzec 2020

"Małgosiu, wykłady, Twoje wskazówki, porady, sugestie które od Ciebie otrzymałem są dla mnie bardzo cenne. W bardzo przejrzysty sposób opisałaś Drogę, którą można szybciej i łatwiej dotrzeć do celu - jakim jest własny e-book.
Kurs jak najbardziej spełnił moje oczekiwania, cieszę się, że mogłem w nim uczestniczyć. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i przekazaną wiedzę - Robert, Kurs pisania e-booka, luty 2020

Wykłady zdecydowanie wyczerpały omawiane zagadnienia. Dużym plusem były również przejrzyste przykłady. Dziękuję za ludzkie podejście, jako nauczyciela , co pokazałaś w ocenach. Uważam kurs za udany :) – Kinga, Kurs pisania e-booka, luty 2020

"Małgosiu, kurs bardzo dobrze przygotowany. Wiele wartościowych przykładów i porad. Właściwie to "za rękę " przeprowadziłaś mnie przez temat. Dziękuję za ocenę, uwagi i podpowiedzi. Mam o czym myśleć :) – Małgorzata, Kurs pisania e-booka, luty 2020

"Kurs był naprawdę super, sporo się nauczyłam, na sporo rzeczy zwróciłam uwagę w swoim pisaniu i odblokowałam się po jakimś okresie blokady. No i nauczyłam się, że nie boli dzielić się swoją twórczością z innymi :) Już nie mogę się doczekać środy kiedy ruszy Pasja Pisania II :)" – Paulina, Kurs Pasja Pisania I, luty 2020

"Te sześć tygodni było dla mnie wspaniałą przygodą. Dziękuję wszystkim za wsparcie, które mi daliście w momentach mojego załamania. Dzięki kursowi coraz bardziej otwieram się na pisanie, daje mi motywację . Cieszę się, że odważyłam się podjąć pierwszej próby, choć miałam obawy, że sobie nie poradzę, a tu proszę za tydzień już trzeci kurs zacznę ;)" – Magdalena, Kurs Pasja Pisania I, luty 2020

"To była przyjemna podróż w zakątki kreatywności przy okazji, której mogłam zwrócić uwagę na swoje niedociągnięcia. A jak wiemy - bez świadomości wad, niczego nie da się poprawić :) Życzę Wam dużo wytrwałości i niekończącej się weny." – Maja, Kurs Pasja Pisania I, luty 2020

"Zacząłem pisać, widzę w tym pisaniu potencjał, mam jakieś podstawowe narzędzia, których mogę użyć. Kurs dał mi przede wszystkim motywację. Terminy oddania prac i ćwiczeń, kursanci i nauczyciel jako odbiorcy - to motywuje do pracy. Wykłady i Twoje, Jakubie, wypowiedzi na forum, komentarze do ćwiczeń i prac są za to motywujące w inny sposób - pozwoliły mi uwierzyć w swoje możliwości i przełamać strach przed porażką.
Wykłady i ćwiczenia były inspirujące, pozwoliły spojrzeć na pisanie z różnych stron i spróbować technik, które inaczej nie przyszłyby mi do głowy. Najwięcej mi dał wykład (i ćwiczenia) na temat zmysłowości i perspektywy ale wszystkie pozostałe przynosiły mi coś nowego, nie tylko same narzędzia ale też nowe spojrzenie, nieco inną perspektywę na pisanie, na świat i na siebie.
A przede wszystkim nauczyłem się, że żeby pisać, trzeba pisać." - Michał, kurs podstawowy, lipiec 2019

Kurs podstawowy to dobry start, umożliwia rozpisanie się, motywuje, pozwala na zdobycie opinii prowadzącego i uczestników, które pomagają ulepszać tekst i otwierają głowę. Podobało mi się to, że każdy z uczestników mógł komentować prace w krytyce, a także treści wykładów i ćwiczenia (oraz to, że zawsze mieliśmy 3 opcje do wyboru). Doceniam też Twoje uwagi Jakubie  - czasem jedno pytanie potrafi skłonić do zmiany perspektywy i zmotywować do wprowadzenia zmian w tekście. Myślę że sprawiłeś, że w jakiś sposób bardziej uwierzylibyśmy w siebie i w to, że możemy napisać książkę i spróbować ją wydać - wszystko zależy tylko od tego, jak wiele pracy w to włożymy. - Karolina, kurs podstawowy, lipiec 2019

"Ten kurs całkowicie zmienił moje wyobrażenia na temat pisania. Już o tym na forum wspominałam - okazało się, że czasami trzeba olśnienia, żeby dostrzec to, co oczywiste. Mniej oczywistych, a równie cennych lekcji wyciągnęłam sporo. Przede wszystkim bez tego kursu nie narodziłby się w mojej głowie pomysł na książkę, który w tym momencie ma już jakieś sensowne ramy. To dla mnie przełom, ponieważ nigdy wcześniej do tego etapu nie dotarłam. Co się podobało?
- wykłady: ciekawie napisane, nieprzegadane, celujące w punkt, z garściami praktycznych porad, motywujące
- ćwiczenia: super, że mieliśmy wybór, fajnie, że były różnorodne, osobiście pozwoliły mi (w połączeniu z dodatkowymi ćwiczeniami) popróbować rzeczy, których wcześniej z pewnością bym nie popróbowała
- krytyka: uwagi Nauczyciela i Uczestników są bezcenne, zmuszają do spojrzenia na tekst z innego punktu widzenia, pozwalają dostrzec mankamenty, o których samemu w życiu by się nie pomyślało
- Twoje błyskawiczne reakcje Jakubie - wysyłałam ćwiczenia zazwyczaj późnym wieczorem, a następnego ranka już czekał na mnie Twój komentarz
- kurs uświadomił mi, jak ważna jest systematyczność, to dla mnie trudny do osiągnięcia, ale na tę chwilę najważniejszy cel - Marta, kurs podstawowy, lipiec 2019

"Jak wrażenia po kursie? Bardzo pozytywne, przez te sześć tygodni świetnie się bawiłam. Przedtem nie pisałam zbyt wiele i nigdy nie pokazywałam nikomu swoich tekstów. Kurs uświadomił mi, że po pierwsze mogę i chcę pisać systematycznie, a po drugie nie umrę, gdy ktoś to przeczyta." - Agnieszka, kurs podstawowy, lipiec 2019

"Otworzyłam się bardziej na pisanie i czuję, że mam większą swobodę i lekkość. Odzyskałam radość z pisania no i ośmieliłam się do robienia tego tak jak umiem, czyli niedoskonale. Poznałam też trochę narzędzi i robię to bardziej przemyślanie, zastanawiając się jaki efekt chcę osiągnąć. Przestałam tak bać się wprowadzać zmiany i nie przywiązuję się do pierwszej wersji tekstu." - Dorota, kurs podstawowy, lipiec 2019

„Co dał mi kurs? Miesiąc z ludźmi, z którymi więcej mnie chyba łączy niż dzieli w oglądzie świata. Niezwykle się cieszę, że wymienialiśmy poglądy, że mogłam czasem się wyżalić, czasem Was poczytać, dowiedzieć, co myślicie. Jestem (jak pewnie Michał zauważyłeś) PNT-zależna, nie tylko ze względu na to, że praca nad książką podczas kursu zawsze wielokrotnie przyspiesza, ale też ze względu na te niezwykłe spotkania z Wami i z waszymi bohaterami, innymi światami. 
Za każdym razem lepiej poznaję słowo, tekst, literaturę - choćby przez te wspaniałe dyskusje poniedziałkowe. TO jest niesamowite doświadczenie wnikać w tekst tak głęboko. Piszę wprawdzie dla siebie "recenzje" przeczytanych książek ale żeby mieć partnera w dyskusji to muszę sięgać do internetowych recenzji, szukać, czego to ja jeszcze nie zauważyłam. Ale tu z krótkich opowiadań udaje się wydobyć tyle sensów, zamysłów, możliwości - dzięki temu że jest nas więcej do tego wydobywania.” – Mo (Monika) - Praca nad Tekstem, lipiec 2019

„chciałam wam podziękować, że mogę wam towarzyszyć w procesie tworzenia. Czytanie waszych prac jest bardzo inspirujące” – Kasia Marianna - Praca nad Tekstem, lipiec 2019

Michał, i cała fantastyczna grupo PP :) Jestem pierwszy raz na kursie "Pracy nad tekstem"
i muszę przyznać, że wszyscy wywarliście na mnie ogromnie pozytywne wrażenie.
Bardzo Wam za to dziękuję! Jestem pewna, że chcę pozostać z Wami dłużej, bo nigdzie nie nauczę się tego wszystkiego, co właśnie tutaj, z Wami!
Jestem naprawdę pod wrażeniem i jestem Wam wszystkim wdzięczna ... za całokształt :) ” – Gosia - Praca nad Tekstem, lipiec 2019

„Wiem, że jutro poczuję pustkę. Trochę szkoda się rozstawać z taką komuną. Piękne twórcze kilkanaście dni, w wypełnionym po brzegi życiu. (…) To dał mi kurs - przede wszystkim stałem się kolekcjonerem. Przytrzymuję chwile, które pączkują obok, składam historie z podsłuchanych dialogów. Co jeszcze, zacząłem odważniej patrzeć na siebie jako pisarza. To można chyba porównać jedynie do nauki pływania w późnym wieku, kiedy człowiek już nie ma wiary, że to głupie machanie rękoma i nogami uchroni przed pójściem na dno i nagle odkrywa, że płynie. Nie kraulem, nie żabką, nawet nie pieskiem ale jednak! Ważne, że płynę, dziękuję, że biliście brawo!” – Marcin - Praca nad Tekstem, lipiec 2019

„Jak zawsze wiem, że podczas tych czterech tygodni naprawdę solidnie popracuję. Bo termin goni i trzeba wstawić tekst do krytyki. Bo wszyscy napisali i należy ich tekstom poświęcić czas. Bo opowiadanie do dyskusji trzeba przeczytać, a potem coś z niego wydobyć. No i chce się zerknąć, co tam u wszystkich słychać:) 
To czas intensywnego myślenia o bohatera, wątkach, perypetiach, opisach, emocjach. Czas szukania rozwiązań fabularnych. I to wszystko przemnożone przez ilość osób biorących udział w kursie:)
Masa doświadczeń! No i chyba powoli dojrzewam, by mówić otwarcie o tym, że piszę:)
Nie jestem amatorką fantastyki, ale tu naprawdę czuję się jak w jakimś alternatywnym świecie:), bez którego po tych czterech tygodniach po prostu robi się pusto. ” – Marysia - Praca nad Tekstem, lipiec 2019

„Mam ogromy apetyt na czytanie, interpretowanie, pisanie i jest to oczywiście zasługa udziału w kursie, a bezpośrednio prowadzącego oczywiście!:) Przestanę się już zastanawiać czy dobrze piszę, czy źle i czy warto, tylko po prostu zacznę pisać bez zbędnego filozofowania. Takie postanowienie „po kursowe”:) 
Podczas tych kilku tygodni dokopałam się na nowo do, już jak mi się wydawało, zupełnie zapomnianych pokładów mojej osobowości. Odświeżyłam swoje literackie fascynacje. Odkryłam swoją pasję do pisania, coś czego mi w życiu podświadomie zawsze brakowało, i za czym bardzo tęskniłam. 
Najważniejsze zaś jest to, że poznałam wrażliwych, myślących ludzi, dla których świat literatury stanowi istotną część życia. ” – Agnieszka, kurs Inspiracje, kwiecień 2019

„Udział w kursie był dla mnie bardzo cennym doświadczeniem. Mam wrażenie, że zyskałam większą świadomość w swoim pisaniu, większą wiedzę na temat tego nad czym powinnam mocno popracować, co mi wychodzi, a co nie.” - Anetta, kurs Inspiracje, kwiecień 2019

„Mam bardzo pozytywne wrażenia po kursie. Przede wszystkim dziękuję za lektury i za konstruktywna krytykę. Osobiście zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele pracy przede mną. Ale czuje się zmotywowana (…). Dziękuję za cudowną atmosferę na kursie, uważam ze byliśmy całkiem zgraną grupą” Klaudia,  Kurs Pasja Pisania I, kwiecień 2019

„Początkowo podchodziłem do tego kursu z poważnymi wątpliwościami, ale efekty pracy każdej osoby na tym kursie potwierdzają, że jest on po prostu skuteczny. Widziałem jak z tygodnia na tydzień teksty, które pojawiały się w krytyce, były coraz lepsze. Zyskałem dużo więcej pewności siebie dzięki krytycznym recenzjom. Z niektórymi zawiązałem porozumienie na innej płaszczyźnie, co oznacza, że jest wokół mnie więcej bratnich dusz.”Mariusz, Kurs Pasja Pisania I, kwiecień 2019

„Michał, dziękuję za Twoje uwagi i naprowadzanie mnie na właściwą ścieżkę. Bardzo dużo Ci zawdzięczam. Wszystkich serdecznie pozdrawiam, miło było czytać Wasze prace i poznać Was poprzez twórczość”Danuta, Kurs Pasja Pisania I, kwiecień 2019

„Cieszę się, że trafiłam na grupę tak sympatycznych, skromnych i gotowych do nauki osób. Nasz Michał też potrafi swoją krytyką otworzyć na pisanie. Jestem przeszczęśliwa. Warto było czekać tyle lat aż się w końcu odważyłam zapisać na kurs. :)”Anna, kurs podstawowy, luty 2019

"Dziękuję Wam za te kilka tygodni. Cieszę się z każdego słowa krytyki i pochwały. Cieszę się, że mogłem zobaczyć jak rozwijają się tak różne pisarskie style. Wykłady i dyskusje z pewnością przeczytam jeszcze kilka razy. (…) Dzięki kursowi zacząłem więcej czytać, do tego czytam bardziej świadomie” – Adam, kurs podstawowy, luty 2019

„Muszę powiedzieć, że kurs dał mi dużo radości i satysfakcji. Zdałam sobie sprawę z tego, jak wielki ładunek emocjonalny niesie ze sobą pisanie. Zarówno na etapie tworzenia, jak i podczas oczekiwania na reakcję czytelników. ” – Anna, Kurs Podstawowy, luty 2019

„Dziękuję Wam wszystkim bardzo za te ostatnie kilka tygodni. Było mi niezmiernie miło móc Was spotkać i nieco poznać. Pisanie okazało się wyzwaniem i przygodą jednocześnie.” – Edyta, kurs podstawowy, luty 2019

„Po raz pierwszy od hmmm, dwudziestu lat zaczęłam znowu pisać, i z prawdziwą pasją wkroczyłam na nowo w ten świat. (…) Myślę, że moja pasja dopiero się zaczyna. To naprawdę wspaniała przygoda i zamierzam regularnie pisać. Mam tak wiele pomysłów, że naprawdę nie wiem w co najpierw ręce włożyć  - Agnieszka, kurs podstawowy, luty 2019

„Ten kurs jest dużo bardziej inspirujący, niż się spodziewałam! Problemy z weną powoli się rozwiązują. :) (…) Jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim głowa otworzyła się na nowe pomysły, częściej znajduję inspirację w otoczeniu, ale i we wspomnieniach. Okazuje się, że nawet z życia bez przygód można coś wyciągnąć, przerobić, podrasować i spisać. :D Dziękuję Michał za niezwykle wartościowe wykłady! Twoje rady będę stosowała w praktyce. ” – Daria, kurs Inspiracje, luty 2019

„Kurs jest cudowny, właśnie przeczytałam wykład i tak mi szkoda, że to ostatni. :(
Kocham te wykłady: klarowne wyjaśnienia, motywujące słowa i wspaniałe przykłady. 
Cały kurs jest takim zdrowym pokarmem, fit jedzonkiem dla pisarskiej natury w każdym z nas. Nie ma tu byle czego, żadnych śmieci i fast foodów.” A co mi dał kurs? 
Więcej niż oczekiwałam. Ocean inspiracji, które są WSZĘDZIE, więc - od dziś - nie mam wymówki, że brak mi tematu do pisania”. – Emilia, kurs Inspiracje, luty 2019

„Ogólnie czuję, jak ten kurs rozbudza moją (od dawna uśpioną) kreatywność i bardzo się z tego cieszę”. – Klaudia, kurs Inspiracje, luty 2019

„Kurs jak zawsze dał mi siłę, podbudował mnie psychicznie i pozwolił zrozumieć, że nawet w chwilach, kiedy ma się wrażenie, ze świat sprzysiągł się przeciw nam i działanie sił nieczystych próbuje zniweczyć plany literackie, potrafię znaleźć ten maleńki atol, pełen bajecznych koralowców, błyszczących ławic i niesamowitych stworzeń. Nurkuję wtedy w poszukiwaniu najciekawszego miejsca i gdy je już znajdę, napływa fala natchnienia i daję się ponieść w nieznane.” – Beata, kurs Inspiracje, luty 2019

„Kurs dal mi więcej niż myślałam. Jakbym odkryła literaturę na nowo, znowu się nią cieszę, każde pisane słowo ma inny smak. Dostrzegam ja tez po prostu wszędzie: w szumie liści, w kroplach deszczu, w tramwaju, na klatce schodowej. Ona jest wszędzie, tylko trzeba ja umieć zauważyć :)” – Amanda, kurs Inspiracje, luty 2019

"Kolejny kurs za mną. Jak zawsze kończę go z pozytywna energią do dalszej pracy. Mam dużo materiału do przemyśleń i korekty, a wszystko dzięki Wam. Cztery tygodnie to niewiele w życiu, ale bardzo dużo w pracy nad powieścią:) Michał, serdeczne dzięki za wszelkie dobre słowa, one niesamowicie budują i motywują do dalszej pracy:) Dzięki za cierpliwość we wskazywaniu niedoskonałości i gonieniu do pracy! W końcu marzenia się nie spełniają… Marzenia się spełnia:) Dziewczyny, dzięki Wam to były naprawdę ważne tygodnie. Wasze komentarze i wątpliwości to wielki kapitał czytelniczy." Marysia - Praca nad tekstem, listopad 2018

"Kursy z Michałem są dla mnie okazją do literackiej dyskusji, wymiany poglądów, ale przede wszystkim do przyjrzenia się całej tej alchemii pisarskiej. Dyskusje, które tu prowadzimy na forum, są same w sobie wartością. Ile się tu fantastycznych rzeczy dowiedziałam i dostałam kopa motywacyjnego. A Michał jest rewelacyjnym nauczycielem, zaangażowanym, życzliwym, ale jednocześnie surowo wyszukującym wszystkie literackie potknięcia - i o to chodzi!"Nika - Praca nad tekstem, listopad 2018

"Nie wiem, który to już mój kurs (i nie chcę wiedzieć), ale znowu wychodzę z niego z czymś nowym. Niby cały czas tkwię w jednej powieści, ale na każdym kursie mierzyłam się z tym, co mnie blokowało, czy czego się obawiałam. A do tego znowu uniosę w objęciach nowy pomysł. Mam wrażenie, że znowu weszłam o stopień wyżej. A raczej weszłam na kolejny szczyt, po to, żeby zamiast upragnionej zielonej dolinki zobaczyć następny łańcuch do przejścia. Ale po tym, jak mnie tu wsparliście i wytrzymaliście moje lamenty nad brakiem czasu oraz teksty pisane na kolanie, wiem, że to jest jedyne miejsce, gdzie marzenia nie są śmieszne, tylko się je krok po kroku realizuje, a jeden drugiemu pomaga wchodzić pod górę. Każdy kurs to dla mnie taka wspólna wyprawa, z której się wraca, a potem tęskni za kolejną. A kondycja coraz lepsza przy okazji ;p"Zosia - Praca nad tekstem, listopad 2018

„Z każdego kursu wynoszę coś nowego, bo i na każdym z nich pojawia się ktoś nowy. Nowi ludzie, nowe spojrzenie. Na każdym kursie są tez inne teksty do omawiania. Spotykamy się z ciekawymi światami, fascynującymi bohaterami. Uwielbiam zaglądać na forum i spotykać się z Wami wszystkimi. Cieszy mnie też fakt, że niejednokrotnie jeszcze poczytamy się wzajemnie, bo z większością was, na pewno się jeszcze zobaczę. ” - Beata - Praca nad tekstem, listopad 2018

„Dla mnie ten kurs bym przede wszystkim powrotem do pisania po rocznej przerwie i ogromnym źródłem inspiracji. Teraz już się nie boję pisać: nie boję się, że nie znajdę pomysłu, albo, że nie będzie on zbyt dobry. Zrozumiałam, że muszę posuwać się do przodu małymi kroczkami. I odkryłam na nowe, jak ogromne poczucie satysfakcji daje mi pisanie”. – Katarzyna - kurs Inspiracje, październik 2018

„Te kursy są fantastyczną odskocznią od rzeczywistości. Dzieci mają swoje uzależnienia od gier, ja lubię być tutaj. ” – Agata - kurs Inspiracje, październik 2018

„Michał, (…) swoich uczniów traktujesz z takim wyczuciem i ciepłem, że od pierwszej chwili lgną, czują się tu jak w domu (by nie rzec: jak pod bezpiecznymi skrzydłami kwoki). Spokojnie, komfortowo i jeszcze twórczo”. - Magdalena - kurs Inspiracje, październik 2018

„ Kurs dołożył kolejną cegiełkę w mojej literackiej przygodzie. Pokazał nowe możliwości, sposoby zabawy z piórem. A przecież o to w tym wszystkim chodzi, o dobrą zabawę, a jeżeli przyniesie efekt w postaci skończonego tekstu, to super. (…) Bardzo dobre wykłady z ćwiczeniami, które zmuszają do porzucenia utartych ścieżek, by stworzyć miniaturkę zgodną z wytycznymi. Warto było.”Rafał - Kurs Inspiracje, lipiec 2018

„Dzięki wielkie za kurs, wzbudził we mnie znów chęć pisania i zaowocował nowym pomysłem. Jestem pewna, że jeszcze się spotkamy, bo to świetna zabawa! I bardzo ciekawa :) ”Mariola - Kurs Inspiracje, lipiec 2018

„Cieszę się, że miałam możliwość uczestniczenia w kursie. Jak wszystkie inne, i ten kurs zmotywował mnie do pisania, do pracy nad swoim projektem literackim. Muszę przyznać, że od początku kursu zmagam się z kryzysem pisarskim, z niewiarą we własne pisanie, we własne możliwości i wątpliwościami, jaki jest cel tej całej mojej pisaniny. I kurs trochę przypomniał mi, żeby wyluzować, że pisanie jest zabawą, że to jest to, co lubię robić w życiu” - Anna, Kurs Inspiracje, lipiec 2018

"Przede wszystkim bardzo dziękuję za możliwość udziału w tak dobrze zorganizowanym kursie. Lokalizacja oraz obsługa stanowią na pewno bardzo duży plus kursu. Na swojej drodze zawodowej (która niestety ma niewiele wspólnego z pisaniem powieści/ historii itp) brałem udział w sumie w kilkudziesięciu szkoleniach, kursach czy warsztatach.

Przyznaje szczerze z ręką na sercu że sześciotygodniowy kurs "Pasja Pisania" był najlepszy pod względem merytorycznym i pod względem formy, na jakim przyszło mi uczestniczyć.

Uważam że jest to zasługa Marcina Ciszewskiego, który okazał się genialnym i cudownym nauczycielem. Sama jego postać jest bardzo inspirująca. 

Po każdych zajęciach czułem motywację i chęć do pisania i działania, a przede wszystkim wiarę w siebie i swoje możliwości.

Ocenianie i konstruktywna krytyka naszych tekstów była czymś wyjątkowym, pozwalała na spojrzenie na swoją pracę z dystansu, nabranie perspektywy i obiektywizmu, a dzięki konkretnym radom i wskazaniom grupy oraz Marcina pozwoliło mi to na doskonalenie warsztatu i narzędzi pisarskich.

To że Marcin jest pisarzem praktykiem dodaje tylko wartości prowadzonym zajęciom. Łączy on teorię z praktyką. Fakt że jego książki są bestsellerami dodaje tylko wagi i wartości jego słowom. Nie trzyma się nudno teorii i często wtrąca swoje doświadczenia z okresu swojego debiutu, lub tego jak pisał swoje powieści. Jego doświadczenia i anegdoty z nimi powiązane, w połączeniu z teoretycznymi założeniami stanowią spójną całość i przedstawiają kompletny obraz: "jak powinno się pisać"    - Krzysztof - Stacjonarny Kurs Podstawowy, październik 2018

"Dziękuję Wam wszystkim za wspaniałą przygodę, którą tu z Wami przeżyłam. Każdą uwagę wezmę sobie do serca, każde dobre słowo, które tu "usłyszałam" będzie mi dodawało otuchy, gdy w siebie zwątpię. Dopiero tutaj, na kursie PPII, po raz pierwszy pomyślałam o sobie "pisarka". Tu uwierzyłam, że mogę... - Renata - Pasja Pisania II, czerwiec 2018

"Pasja Pisania wniosła w moje życie:
- współpracę z Idolem [red. Jakubem Winiarskim :)] i rozwój pod Jego opiekuńczymi skrzydłami - dokładnie tak to czuję od początku
- ŻYCIE - bo pojawili się lepsi od "fantastycznych bohaterów" FASCYNUJĄCY Bohaterowie z krwi i kości. Wspaniali, podziwiani, z talentem, i tak samo zakręceni. A do tego - bez słów rozumiejący stres, strach, wstyd, brak wiary w siebie - słowem wszystko, z czym tutaj przyszliśmy. Wychodzimy mądrzejsi (wykłady), pewniejsi (ocena ćwiczeń i wskazówki Nauczyciela), zahartowani
po ataku kilkunastu KRYTYKÓW - dużo gorszych od tych prawdziwych, "literackich" - przyczepiali się do wszystkiego, absolutnie do wszystkiego! I to było błogosławieństwem, którego będzie mi brakować.
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za wszystkie emocje, za wspólną zabawę, śmiech  i wzajemne rzeźbienie przyszłych pisarzy z ludzi, którzy przynieśli tutaj tylko swoje marzenie." - Małgorzata - Pasja Pisania II, czerwiec 2018

„Kurs był dla mnie dużym przeżyciem. Wybrałam internetowy, bo zwyczajnie bałam się stanąć twarzą w twarz z kimś komu po raz pierwszy pokażę coś co napisałam. Dziękuję za wszystkie słowa krytyki, tej pozytywnej i negatywnej. To z jednej strony ośmieliło mnie do dalszego pisania, z drugiej pokazało, że nawet słusznie wytknięte słabe elementy nie są końcem świata i można próbować dalej”. - Regina - Kurs podstawowy, czerwiec 2018

„Kurs Inspiracje to była dla mnie ścieżka do odkrycia prawdziwej radości pisania. Poczułam się pisarzem w każdym znaczeniu tego słowa - zarówno pracując nad ćwiczeniami, tekstami do Krytyki, jak i oswajając się z pisarskim spojrzeniem na rzeczywistość. Pozwolił mi odkryć, że Ta Magiczna Wena tak naprawdę drzemie w każdym skrawku codzienności - trzeba mieć tylko uszy i oczy szeroko otwarte. A, no i zawsze mieć przy sobie pisarski notes :) To nie tylko kurs kreatywnego pisania - to także kurs kreatywnego życia. Sprawił, że życie nabrało rumieńców ;)” - Magda, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Michał, to najlepszy kurs na jakim do tej pory byłam. Naprawdę inspirujący. (…)  Łapię się na tym, że inaczej patrzę na świat, wszędzie dostrzegając materiał do książki (niekoniecznie tej, którą obecnie mam na tapecie). (…) Chyba uzależniłam się od Pasji Pisania ;)” – Małgorzata, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Inspiracje uczą, skąd czerpać inspiracje i dzięki nim zacznę pisać, nie mając jasno określonego polecenia lub stworzę je sobie sama :)” – Magdalena, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Każdy kurs Pasji Pisania to nowa przygoda. Za każdym razem czuję się jak na wędrówce w górach. Idę, choć wiem, że momentami ścieżki będą piąć się wśród chaszczy i gęstwy krzaków, to znów łagodnie prowadzić rozległymi dolinami, ale zawsze ze szczytu ujrzę widok, który mnie zachwyci. Spotkam ludzi, którzy jak ja idą tam po to, by realizować marzenia i pasje. I tak się czuję za każdym razem, kiedy uczestniczę w kursach Pasji Pisania. Każdy kurs to dla mnie nowy, zdobyty szczyt” – Beata, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje zbiegł się u mnie z bardzo pracowitym i nerwowym okresem. W pewnym momencie zaczęłam się obawiać, czy skorzystam z niego tak, jak chciałam. Wtedy zrozumiałam, że zawarte na kursie inspiracje mogą być dla mnie jak paczuszki wyśmienitej herbaty. Teraz nie muszę wypić wszystkiego, bo jeszcze długo po zakończeniu będę brać po kilka listków, zalewać wyobraźnią i korzystać z tych dobrodziejstw. :-) (…) To był szalenie inspirujący czas, nawet jeśli teraz czuję sterana jak czołg po bitwie :-) ” – Joanna, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje był... inspirujący. Miałam możliwość przełamania w sobie potwornej blokady i cieszę się, że dałam radę. Dostałam od wszystkich wiele cennych uwag i konstruktywnej krytyki, która mam nadzieję zaowocuje w dalszej wędrówce mojej radosnej twórczości” – Marcjanna, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje okazał się świetnym pomysłem! Również udział w nim zaliczam do doświadczeń udanych. Przecież wiedziałem, że tematy i inspiracje są jak pieniądze – leżą na ulicy i wystarczy się po nie schylić. Ale to, że sposobów tego sięgania może być wiele, jest już czymś nowym”. Cezary, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs  mi się strasznie podobał i był mi bardzo potrzebny, oraz spełnił wszystkie moje oczekiwania. Chciałem uzyskać trochę więcej motywacji i dowiedzieć się, nad czym powinienem zacząć pracować, i dowiedziałem się wszystkiego tego i jeszcze więcej.”Paweł, Kurs podstawowy, maj 2018

„Nie sądziłam, że na kursie, który nazywa się podstawy pisania tyle się nauczę. Najbardziej jestem zadowolona z tego, że udało mi się z Waszą pomocą zdiagnozować moje problemy, spojrzeć z różnych perspektyw na teksty i otrzymać praktyczne rady.  Wiem, że jeszcze dużo pracy przede mną, ale moje wysiłki mniej już przypominają dryfowanie, a bardziej podążanie w wyznaczonym kierunku.”Daria, Kurs podstawowy, maj 2018

„Bardzo doceniam ćwiczenia, które dają możliwość sprawdzenia się pisarsko w różnych sytuacjach i niejako zmuszają do tego. Nie mówiąc o krytyce tekstów, gdzie można przeczytać, jak odbierają tekst inni, jest to bezcenne. Traktuję kurs trochę jak pracę nad sobą, nie wiem czy uda mi się skończyć kiedyś powieść, ale coraz bardziej jestem do tego zmotywowana. Wątpię żebym rozwiązała swoje problemy, raczej je odkryłam, ale to już bardzo dużo, bo potencjalnie wiem nad czym pracować : )
Jeśli chodzi zmianę w ocenach prac innych osób, to myślę, że bardziej się skupiam na szczegółach. Na początku podchodziłam to tekstów na zasadzie odczuć, jakie we mnie budzi tekst, a teraz staram się szukać jeszcze innych niuansów i to dotyczy prac innych osób i swoich.”Nina, Kurs podstawowy, maj 2018

„Kurs nawet nie tyle spełnił moje oczekiwanie, co je przerósł :) Na pewno nie spodziewałam się takiej integracji - bardziej myślałam, że poczytamy wykłady, zrobimy ćwiczenia, no i to by było na tyle, a tu niespodzianka :) Ćwiczeń trochę się bałam, bo obawiałam się, że nic nie dam rady napisać, a tu się okazało się, że mogę przełamać bariery. No i oczywiście bałam się krytyki, że okaże się, że słabo piszę - przy wysyłaniu pierwszego ćwiczenia tak się denerwowałam, że wysłałam późnym wieczorem i zaraz poszłam spać, no ale na szczęście Basia sprawdziła na rano, to się uspokoiłam :) Niektóre ćwiczenia najpierw zabijały mi ćwieka, a potem wpadałam na dobry pomysł i pisanie sprawiało mi prawdziwą przyjemność. Poza tym wskazówki i ulepszanie własnych tekstów... - no cudownie :) Motywacja pierwsza klasa, zwłaszcza że krytyka była konstruktywna, a nie żeby się na kimś wyżyć - bo takie obawy też miałam. Te sześć tygodni minęło naprawdę piorunem.”Magdalena, Kurs podstawowy, maj 2018

„Chciałabym powiedzieć, że kurs podobał mi się  bardzo. Miałam mnóstwo wątpliwości i obaw, kiedy się zapisywałam. Co innego pokazać swój tekst ludziom, którzy cię znają, a co innego obcym. Nie boję się krytyki, a jednak obawy były.
Całe szczęście, dzięki Wam wszystkim stoję twardo na nogach i już teraz wiem na 100%, że moje pisanie ma sens. Wiele się nauczyłam, poznałam fajnych ludzi, przeczytałam mnóstwo świetnych historii.  Szczególnie jestem wdzięczna Basi Sęk. Za krytykę, oceny, rady i wszystkie uwagi. Tak, jak pisałam wcześniej, pojechałaś mi po ambicji i to jest dobre. Mimowolnie postawiłaś przede mną wielkie wyzwanie :) Cieszę się na samą myśl rozpoczęcia pisania na "poważny" temat. Super!” Kasia, Kurs podstawowy, maj 2018

„To co dał mi ten kurs, to pomysł na powieść, mam wrażenie, że z każdym tygodniem koncepcja ewoluowała, wciąż podświadomie podrasowuję szkielet fabuły. Czuję się jak przed odbyciem podróży w nieznane, a ten kurs to ekwipunek, dzięki któremu myślę, że sobie poradzę :)” Marta - Kurs Podstawowy, marzec 2018

"Co dał mi kurs? Spowodował, że w ogóle zaczęłam pisać. Bo ja tak mam, że jak nie mam wyznaczonego zadania, to nie piszę (…). Połknęłam bakcyla”. Magdalena - Kurs Podstawowy, marzec 2018

 „Jestem bardzo zadowolony z udziału w tym kursie. (...) Pamiętam jakie emocje mi towarzyszyły przed ujawnieniem pierwszej pracy (w sumie każdej kolejnej też) zwłaszcza w krytyce. Cieszę się, że kolejną poprzeczkę życiową pokonałem (…). A w przyszłości na pewno będę chciał rozwijać się w pisaniu. Chociaż przelewanie myśli na "papier" to ciągle dla mnie męka, to jednak pisanie daje jakieś "powietrze", którego paroma haustami się odurzyłem;)”. Jacek - Kurs Podstawowy, marzec 2018

"Dla kogoś mieszkającego za granicą to, że istnieją polskie kursy prowadzone przez Internet i dostępne z każdego miejsca świata, jest ogromną zaletą. Tak trafiłam na stronę Pasji Pisania. Co mogę powiedzieć o kursie, w jakim wzięłam udział? Cała  wizualna organizacja kursu na stronie, interfejs użytkownika, zakładki są dobrze zaprojektowane i bardzo szybko można nauczyć się obsługi, co na pewno będzie zaletą dla ludzi, którzy nie przepadają za komputerami. Moim nauczycielem, zarówno na Kursie Podstawowym jaki i Pasja Pisania I (wersje internetowe), był Jakub Winiarski. Podczas trwania każdego z kursów  Jakubowi udało się stworzyć pozytywną atmosferę, pełną wyrozumiałości i zachęty, która jest tak ważna dla początkujących pisarzy. Jednak dla mnie największą zaletą była częsta obecność Jakuba na forum kursu i szybkie zamieszczane komentarzy do wysyłanych tekstów, co sprawiało że nasze wymiany pomysłów na pisanie były żywe i autentyczne, bez wymuszonych komplementów czy fałszywego optymizmu. (Dzięki, Jakub, że nie byłeś wiecznie pozytywnym, głośnym trenerem, że potrafiłeś konstruktywnie skrytykować i docenić mocne strony.) Wykłady Jakuba z Kursu Podstawowego to kopalnia wiedzy o pisaniu dla początkujących. Teksty opatrzone są cytatami znanych i podziwianych pisarzy, dzięki czemu miałam wrażenie, że oto wszystkie pisarki i pisarze należą do jednej ogromnej rodziny i problemy, które mają początkujący autorzy, trapią wszystkich i są w gruncie rzeczy stare jak samo opowiadanie historii, co jest bardzo pokrzepiające. Inną istotną rzeczą jest warsztat pisarza, który można rozwinąć i nad którym można, a nawet trzeba pracować, codziennie i systematycznie. Pod względem merytorycznym, żeby nie powiedzieć świadomościowym, najbardziej przydał się mi wykład na temat gatunków. Dzięki niemu stałam się bardziej uważnym czytelnikiem, a co za tym idzie bardziej świadomym twórcą. Może to dziwne, ale tak właśnie jest, bo obydwa kursy poza zachętą i inspiracją do pisania niosą ze sobą inną bardzo ważną lekcję: że czytanie dobrej (także popularnej) prozy czy reportaży jest równie ważne w procesie pisania. Kurs dodał mi odwagi do próbowania i zachęcił do systematycznej pracy. Ściągnął mnie także na ziemię i teraz wiem, że jeśli chcę „zostać pisarką”, muszę duuuużo ćwiczyć i że warto inwestować czas i nie bać się robić coś, co sprawia mi ogromną frajdę. Dzięki za wspólny czas i do przeczytania w przyszłości."
Monika Broda, Kurs Pasji Pisania I, marzec 2018

"Zapisałam się na kurs Pasja Pisania I tak trochę z impulsu. Miało to być coś, co zmotywuje mnie do pisania częściej. Po kursie stwierdzam, że było naprawdę warto. Zaczynając od wykładów, jasnych, przystępnych, czasem długich, ale nie nudnych. Dostałam górę wiedzy i listę książek, które koniecznie chcę przeczytać, nie tylko dlatego, że mogą być ciekawe, ale przede wszystkim, żeby popatrzeć na warsztat innych. Zmieniły moje spojrzenie na książki, teraz czytam nie tylko historię, czytam strukturę, czytam język, czytam jak pisać, a jak nie pisać. Czego obawiałam się chyba najbardziej, a okazało się najbardziej inspirujące – wyjście ze swoimi tekstami do innych. Po pierwsze prace domowe – coś, co zrobić trzeba, ale też coś, co zrobić się chce. Zadania, zawsze do wyboru i zawsze znalazłam coś, co napisać chciałam. Plus uwagi Pana Jakuba – rzeczowe, uczące i motywujące do dalszej pracy. Po drugie dział Krytyki – czytanie prac innych i czytanie co inni myślą o Twojej pracy. Ten fragment kursu sprawił, że zupełnie inaczej patrzę na tematy, szukam ich w innych miejscach, nie tylko gdzieś głęboko w głowie, ale też wszędzie wokół siebie, w przedmiotach, ludziach, na ulicach. Inaczej myślę też o czytelniku, ba, w ogóle zaczęłam go w tym wszystkim dostrzegać. Jeśli ktoś się zastanawia – powtórzę, że warto, watro się odważyć, warto samemu siebie zaskoczyć i przede wszystkim pisać.
Agnieszka Prokopiuk, Kurs Pasja Pisania I, marzec 2018

"Jak wrażenia? Pozytywne. :-] Najbardziej dlatego, że mogłam dać się ludziom poczytać. Uważam, że to jest najmocniejsza strona tego kursu - spotkanie z trójcą: świadomym czytelnikiem konkurencją i fachowcem. Nic tak nie uczy, jak konstruktywna krytyka.
Oczywiście wykłady również przydatne, bo wiadomo - teoria musi być. Ale do teorii dotrzeć można na różne inne sposoby, natomiast nie jest łatwo znaleźć grono ludzi, którzy pochylą się nad pisaniną i powiedzą, co im się podobało, a co było do bani.
I za to chciałam wszystkim, na czele z panem Jakubem, serdecznie podziękować. :-]"- Joanna, Pasja Pisania I, marzec 2018

„Po pierwsze, co może wydać się śmieszne, nie boli mnie głowa z wysiłku w trakcie przelewania na papier tekstu. Po drugie więc, zaczęło mi to sprawiać przyjemność. Tym bardziej, że dzięki komentarzom zaczęłam wierzyć, że potrafię i panuję nad tym, co kiedyś było żywiołem. Deadline sprawiał, że nawet kiedy miałam blokady (czyli zawsze) nauczyłam się je przełamywać. Teraz wiem, że kiedy mi nie idzie, to chwilowe i nawet siłą, ale się da pójść dalej.” - Zosia - Praca nad tekstem ,marzec 2018

„Dla mnie ten kurs Praca Nad Tekstem jest chyba najlepszym, jeśli by brać pod uwagę możliwość pokazania swoich wypocin, no i uzyskania krytyki. Przy Pasji Pisania I i II i Inspiracjach jest taka możliwość tylko dwa razy. Aczkolwiek tak uczymy się też warsztatu, no i są ćwiczenia. Można by więc powiedzieć, że każdy kurs ma swoje zalety i tylko zależy co komu w danej chwili jest potrzebne. Sądzę, że na Pracy Nad Tekstem jeszcze się spotkamy” - Gosia - Praca nad tekstem ,marzec 2018

"I ja Wam dziękuję. Za zaangażowanie, wnikliwość, uwagi odnoszące się do warsztatu i do treści. (…) Wszystko tak lub inaczej pomaga. Sam fakt poddania się ocenie pomaga poddać się jej po raz wtóry i kolejny, i kolejny. Zawsze najbardziej lubię, kiedy

Nasz serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Dowiedz się wiecej.

Zgadzam się