Opinie       

 

Pasja Pisania - opinie o kursach pisania

"Kolejny kurs za mną. Jak zawsze kończę go z pozytywna energią do dalszej pracy. Mam dużo materiału do przemyśleń i korekty, a wszystko dzięki Wam. Cztery tygodnie to niewiele w życiu, ale bardzo dużo w pracy nad powieścią:) Michał, serdeczne dzięki za wszelkie dobre słowa, one niesamowicie budują i motywują do dalszej pracy:) Dzięki za cierpliwość we wskazywaniu niedoskonałości i gonieniu do pracy! W końcu marzenia się nie spełniają… Marzenia się spełnia:) Dziewczyny, dzięki Wam to były naprawdę ważne tygodnie. Wasze komentarze i wątpliwości to wielki kapitał czytelniczy." Marysia - Praca nad tekstem, listopad 2018

"Kursy z Michałem są dla mnie okazją do literackiej dyskusji, wymiany poglądów, ale przede wszystkim do przyjrzenia się całej tej alchemii pisarskiej. Dyskusje, które tu prowadzimy na forum, są same w sobie wartością. Ile się tu fantastycznych rzeczy dowiedziałam i dostałam kopa motywacyjnego. A Michał jest rewelacyjnym nauczycielem, zaangażowanym, życzliwym, ale jednocześnie surowo wyszukującym wszystkie literackie potknięcia - i o to chodzi!"Nika - Praca nad tekstem, listopad 2018

"Nie wiem, który to już mój kurs (i nie chcę wiedzieć), ale znowu wychodzę z niego z czymś nowym. Niby cały czas tkwię w jednej powieści, ale na każdym kursie mierzyłam się z tym, co mnie blokowało, czy czego się obawiałam. A do tego znowu uniosę w objęciach nowy pomysł. Mam wrażenie, że znowu weszłam o stopień wyżej. A raczej weszłam na kolejny szczyt, po to, żeby zamiast upragnionej zielonej dolinki zobaczyć następny łańcuch do przejścia. Ale po tym, jak mnie tu wsparliście i wytrzymaliście moje lamenty nad brakiem czasu oraz teksty pisane na kolanie, wiem, że to jest jedyne miejsce, gdzie marzenia nie są śmieszne, tylko się je krok po kroku realizuje, a jeden drugiemu pomaga wchodzić pod górę. Każdy kurs to dla mnie taka wspólna wyprawa, z której się wraca, a potem tęskni za kolejną. A kondycja coraz lepsza przy okazji ;p"Zosia - Praca nad tekstem, listopad 2018

„Z każdego kursu wynoszę coś nowego, bo i na każdym z nich pojawia się ktoś nowy. Nowi ludzie, nowe spojrzenie. Na każdym kursie są tez inne teksty do omawiania. Spotykamy się z ciekawymi światami, fascynującymi bohaterami. Uwielbiam zaglądać na forum i spotykać się z Wami wszystkimi. Cieszy mnie też fakt, że niejednokrotnie jeszcze poczytamy się wzajemnie, bo z większością was, na pewno się jeszcze zobaczę. ” - Beata - Praca nad tekstem, listopad 2018

„Dla mnie ten kurs bym przede wszystkim powrotem do pisania po rocznej przerwie i ogromnym źródłem inspiracji. Teraz już się nie boję pisać: nie boję się, że nie znajdę pomysłu, albo, że nie będzie on zbyt dobry. Zrozumiałam, że muszę posuwać się do przodu małymi kroczkami. I odkryłam na nowe, jak ogromne poczucie satysfakcji daje mi pisanie”. – Katarzyna - kurs Inspiracje, październik 2018

„Te kursy są fantastyczną odskocznią od rzeczywistości. Dzieci mają swoje uzależnienia od gier, ja lubię być tutaj. ” – Agata - kurs Inspiracje, październik 2018

„Michał, (…) swoich uczniów traktujesz z takim wyczuciem i ciepłem, że od pierwszej chwili lgną, czują się tu jak w domu (by nie rzec: jak pod bezpiecznymi skrzydłami kwoki). Spokojnie, komfortowo i jeszcze twórczo”. - Magdalena - kurs Inspiracje, październik 2018

„ Kurs dołożył kolejną cegiełkę w mojej literackiej przygodzie. Pokazał nowe możliwości, sposoby zabawy z piórem. A przecież o to w tym wszystkim chodzi, o dobrą zabawę, a jeżeli przyniesie efekt w postaci skończonego tekstu, to super. (…) Bardzo dobre wykłady z ćwiczeniami, które zmuszają do porzucenia utartych ścieżek, by stworzyć miniaturkę zgodną z wytycznymi. Warto było.”Rafał - Kurs Inspiracje, lipiec 2018

„Dzięki wielkie za kurs, wzbudził we mnie znów chęć pisania i zaowocował nowym pomysłem. Jestem pewna, że jeszcze się spotkamy, bo to świetna zabawa! I bardzo ciekawa :) ”Mariola - Kurs Inspiracje, lipiec 2018

„Cieszę się, że miałam możliwość uczestniczenia w kursie. Jak wszystkie inne, i ten kurs zmotywował mnie do pisania, do pracy nad swoim projektem literackim. Muszę przyznać, że od początku kursu zmagam się z kryzysem pisarskim, z niewiarą we własne pisanie, we własne możliwości i wątpliwościami, jaki jest cel tej całej mojej pisaniny. I kurs trochę przypomniał mi, żeby wyluzować, że pisanie jest zabawą, że to jest to, co lubię robić w życiu” - Anna, Kurs Inspiracje, lipiec 2018

"Przede wszystkim bardzo dziękuję za możliwość udziału w tak dobrze zorganizowanym kursie. Lokalizacja oraz obsługa stanowią na pewno bardzo duży plus kursu. Na swojej drodze zawodowej (która niestety ma niewiele wspólnego z pisaniem powieści/ historii itp) brałem udział w sumie w kilkudziesięciu szkoleniach, kursach czy warsztatach.

Przyznaje szczerze z ręką na sercu że sześciotygodniowy kurs "Pasja Pisania" był najlepszy pod względem merytorycznym i pod względem formy, na jakim przyszło mi uczestniczyć.

Uważam że jest to zasługa Marcina Ciszewskiego, który okazał się genialnym i cudownym nauczycielem. Sama jego postać jest bardzo inspirująca. 

Po każdych zajęciach czułem motywację i chęć do pisania i działania, a przede wszystkim wiarę w siebie i swoje możliwości.

Ocenianie i konstruktywna krytyka naszych tekstów była czymś wyjątkowym, pozwalała na spojrzenie na swoją pracę z dystansu, nabranie perspektywy i obiektywizmu, a dzięki konkretnym radom i wskazaniom grupy oraz Marcina pozwoliło mi to na doskonalenie warsztatu i narzędzi pisarskich.

To że Marcin jest pisarzem praktykiem dodaje tylko wartości prowadzonym zajęciom. Łączy on teorię z praktyką. Fakt że jego książki są bestsellerami dodaje tylko wagi i wartości jego słowom. Nie trzyma się nudno teorii i często wtrąca swoje doświadczenia z okresu swojego debiutu, lub tego jak pisał swoje powieści. Jego doświadczenia i anegdoty z nimi powiązane, w połączeniu z teoretycznymi założeniami stanowią spójną całość i przedstawiają kompletny obraz: "jak powinno się pisać"    - Krzysztof - Stacjonarny Kurs Podstawowy, październik 2018

"Dziękuję Wam wszystkim za wspaniałą przygodę, którą tu z Wami przeżyłam. Każdą uwagę wezmę sobie do serca, każde dobre słowo, które tu "usłyszałam" będzie mi dodawało otuchy, gdy w siebie zwątpię. Dopiero tutaj, na kursie PPII, po raz pierwszy pomyślałam o sobie "pisarka". Tu uwierzyłam, że mogę... - Renata - Pasja Pisania II, czerwiec 2018

"Pasja Pisania wniosła w moje życie:
- współpracę z Idolem [red. Jakubem Winiarskim :)] i rozwój pod Jego opiekuńczymi skrzydłami - dokładnie tak to czuję od początku
- ŻYCIE - bo pojawili się lepsi od "fantastycznych bohaterów" FASCYNUJĄCY Bohaterowie z krwi i kości. Wspaniali, podziwiani, z talentem, i tak samo zakręceni. A do tego - bez słów rozumiejący stres, strach, wstyd, brak wiary w siebie - słowem wszystko, z czym tutaj przyszliśmy. Wychodzimy mądrzejsi (wykłady), pewniejsi (ocena ćwiczeń i wskazówki Nauczyciela), zahartowani
po ataku kilkunastu KRYTYKÓW - dużo gorszych od tych prawdziwych, "literackich" - przyczepiali się do wszystkiego, absolutnie do wszystkiego! I to było błogosławieństwem, którego będzie mi brakować.
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za wszystkie emocje, za wspólną zabawę, śmiech  i wzajemne rzeźbienie przyszłych pisarzy z ludzi, którzy przynieśli tutaj tylko swoje marzenie." - Małgorzata - Pasja Pisania II, czerwiec 2018

„Kurs był dla mnie dużym przeżyciem. Wybrałam internetowy, bo zwyczajnie bałam się stanąć twarzą w twarz z kimś komu po raz pierwszy pokażę coś co napisałam. Dziękuję za wszystkie słowa krytyki, tej pozytywnej i negatywnej. To z jednej strony ośmieliło mnie do dalszego pisania, z drugiej pokazało, że nawet słusznie wytknięte słabe elementy nie są końcem świata i można próbować dalej”. - Regina - Kurs podstawowy, czerwiec 2018

„Kurs Inspiracje to była dla mnie ścieżka do odkrycia prawdziwej radości pisania. Poczułam się pisarzem w każdym znaczeniu tego słowa - zarówno pracując nad ćwiczeniami, tekstami do Krytyki, jak i oswajając się z pisarskim spojrzeniem na rzeczywistość. Pozwolił mi odkryć, że Ta Magiczna Wena tak naprawdę drzemie w każdym skrawku codzienności - trzeba mieć tylko uszy i oczy szeroko otwarte. A, no i zawsze mieć przy sobie pisarski notes :) To nie tylko kurs kreatywnego pisania - to także kurs kreatywnego życia. Sprawił, że życie nabrało rumieńców ;)” - Magda, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Michał, to najlepszy kurs na jakim do tej pory byłam. Naprawdę inspirujący. (…)  Łapię się na tym, że inaczej patrzę na świat, wszędzie dostrzegając materiał do książki (niekoniecznie tej, którą obecnie mam na tapecie). (…) Chyba uzależniłam się od Pasji Pisania ;)” – Małgorzata, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Inspiracje uczą, skąd czerpać inspiracje i dzięki nim zacznę pisać, nie mając jasno określonego polecenia lub stworzę je sobie sama :)” – Magdalena, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Każdy kurs Pasji Pisania to nowa przygoda. Za każdym razem czuję się jak na wędrówce w górach. Idę, choć wiem, że momentami ścieżki będą piąć się wśród chaszczy i gęstwy krzaków, to znów łagodnie prowadzić rozległymi dolinami, ale zawsze ze szczytu ujrzę widok, który mnie zachwyci. Spotkam ludzi, którzy jak ja idą tam po to, by realizować marzenia i pasje. I tak się czuję za każdym razem, kiedy uczestniczę w kursach Pasji Pisania. Każdy kurs to dla mnie nowy, zdobyty szczyt” – Beata, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje zbiegł się u mnie z bardzo pracowitym i nerwowym okresem. W pewnym momencie zaczęłam się obawiać, czy skorzystam z niego tak, jak chciałam. Wtedy zrozumiałam, że zawarte na kursie inspiracje mogą być dla mnie jak paczuszki wyśmienitej herbaty. Teraz nie muszę wypić wszystkiego, bo jeszcze długo po zakończeniu będę brać po kilka listków, zalewać wyobraźnią i korzystać z tych dobrodziejstw. :-) (…) To był szalenie inspirujący czas, nawet jeśli teraz czuję sterana jak czołg po bitwie :-) ” – Joanna, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje był... inspirujący. Miałam możliwość przełamania w sobie potwornej blokady i cieszę się, że dałam radę. Dostałam od wszystkich wiele cennych uwag i konstruktywnej krytyki, która mam nadzieję zaowocuje w dalszej wędrówce mojej radosnej twórczości” – Marcjanna, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs Inspiracje okazał się świetnym pomysłem! Również udział w nim zaliczam do doświadczeń udanych. Przecież wiedziałem, że tematy i inspiracje są jak pieniądze – leżą na ulicy i wystarczy się po nie schylić. Ale to, że sposobów tego sięgania może być wiele, jest już czymś nowym”. Cezary, Kurs Inspiracje, maj 2018

„Kurs  mi się strasznie podobał i był mi bardzo potrzebny, oraz spełnił wszystkie moje oczekiwania. Chciałem uzyskać trochę więcej motywacji i dowiedzieć się, nad czym powinienem zacząć pracować, i dowiedziałem się wszystkiego tego i jeszcze więcej.”Paweł, Kurs podstawowy, maj 2018

„Nie sądziłam, że na kursie, który nazywa się podstawy pisania tyle się nauczę. Najbardziej jestem zadowolona z tego, że udało mi się z Waszą pomocą zdiagnozować moje problemy, spojrzeć z różnych perspektyw na teksty i otrzymać praktyczne rady.  Wiem, że jeszcze dużo pracy przede mną, ale moje wysiłki mniej już przypominają dryfowanie, a bardziej podążanie w wyznaczonym kierunku.”Daria, Kurs podstawowy, maj 2018

„Bardzo doceniam ćwiczenia, które dają możliwość sprawdzenia się pisarsko w różnych sytuacjach i niejako zmuszają do tego. Nie mówiąc o krytyce tekstów, gdzie można przeczytać, jak odbierają tekst inni, jest to bezcenne. Traktuję kurs trochę jak pracę nad sobą, nie wiem czy uda mi się skończyć kiedyś powieść, ale coraz bardziej jestem do tego zmotywowana. Wątpię żebym rozwiązała swoje problemy, raczej je odkryłam, ale to już bardzo dużo, bo potencjalnie wiem nad czym pracować : )
Jeśli chodzi zmianę w ocenach prac innych osób, to myślę, że bardziej się skupiam na szczegółach. Na początku podchodziłam to tekstów na zasadzie odczuć, jakie we mnie budzi tekst, a teraz staram się szukać jeszcze innych niuansów i to dotyczy prac innych osób i swoich.”Nina, Kurs podstawowy, maj 2018

„Kurs nawet nie tyle spełnił moje oczekiwanie, co je przerósł :) Na pewno nie spodziewałam się takiej integracji - bardziej myślałam, że poczytamy wykłady, zrobimy ćwiczenia, no i to by było na tyle, a tu niespodzianka :) Ćwiczeń trochę się bałam, bo obawiałam się, że nic nie dam rady napisać, a tu się okazało się, że mogę przełamać bariery. No i oczywiście bałam się krytyki, że okaże się, że słabo piszę - przy wysyłaniu pierwszego ćwiczenia tak się denerwowałam, że wysłałam późnym wieczorem i zaraz poszłam spać, no ale na szczęście Basia sprawdziła na rano, to się uspokoiłam :) Niektóre ćwiczenia najpierw zabijały mi ćwieka, a potem wpadałam na dobry pomysł i pisanie sprawiało mi prawdziwą przyjemność. Poza tym wskazówki i ulepszanie własnych tekstów... - no cudownie :) Motywacja pierwsza klasa, zwłaszcza że krytyka była konstruktywna, a nie żeby się na kimś wyżyć - bo takie obawy też miałam. Te sześć tygodni minęło naprawdę piorunem.”Magdalena, Kurs podstawowy, maj 2018

„Chciałabym powiedzieć, że kurs podobał mi się  bardzo. Miałam mnóstwo wątpliwości i obaw, kiedy się zapisywałam. Co innego pokazać swój tekst ludziom, którzy cię znają, a co innego obcym. Nie boję się krytyki, a jednak obawy były.
Całe szczęście, dzięki Wam wszystkim stoję twardo na nogach i już teraz wiem na 100%, że moje pisanie ma sens. Wiele się nauczyłam, poznałam fajnych ludzi, przeczytałam mnóstwo świetnych historii.  Szczególnie jestem wdzięczna Basi Sęk. Za krytykę, oceny, rady i wszystkie uwagi. Tak, jak pisałam wcześniej, pojechałaś mi po ambicji i to jest dobre. Mimowolnie postawiłaś przede mną wielkie wyzwanie :) Cieszę się na samą myśl rozpoczęcia pisania na "poważny" temat. Super!” Kasia, Kurs podstawowy, maj 2018

„To co dał mi ten kurs, to pomysł na powieść, mam wrażenie, że z każdym tygodniem koncepcja ewoluowała, wciąż podświadomie podrasowuję szkielet fabuły. Czuję się jak przed odbyciem podróży w nieznane, a ten kurs to ekwipunek, dzięki któremu myślę, że sobie poradzę :)” Marta - Kurs Podstawowy, marzec 2018

"Co dał mi kurs? Spowodował, że w ogóle zaczęłam pisać. Bo ja tak mam, że jak nie mam wyznaczonego zadania, to nie piszę (…). Połknęłam bakcyla”. Magdalena - Kurs Podstawowy, marzec 2018

 „Jestem bardzo zadowolony z udziału w tym kursie. (...) Pamiętam jakie emocje mi towarzyszyły przed ujawnieniem pierwszej pracy (w sumie każdej kolejnej też) zwłaszcza w krytyce. Cieszę się, że kolejną poprzeczkę życiową pokonałem (…). A w przyszłości na pewno będę chciał rozwijać się w pisaniu. Chociaż przelewanie myśli na "papier" to ciągle dla mnie męka, to jednak pisanie daje jakieś "powietrze", którego paroma haustami się odurzyłem;)”. Jacek - Kurs Podstawowy, marzec 2018

"Dla kogoś mieszkającego za granicą to, że istnieją polskie kursy prowadzone przez Internet i dostępne z każdego miejsca świata, jest ogromną zaletą. Tak trafiłam na stronę Pasji Pisania. Co mogę powiedzieć o kursie, w jakim wzięłam udział? Cała  wizualna organizacja kursu na stronie, interfejs użytkownika, zakładki są dobrze zaprojektowane i bardzo szybko można nauczyć się obsługi, co na pewno będzie zaletą dla ludzi, którzy nie przepadają za komputerami. Moim nauczycielem, zarówno na Kursie Podstawowym jaki i Pasja Pisania I (wersje internetowe), był Jakub Winiarski. Podczas trwania każdego z kursów  Jakubowi udało się stworzyć pozytywną atmosferę, pełną wyrozumiałości i zachęty, która jest tak ważna dla początkujących pisarzy. Jednak dla mnie największą zaletą była częsta obecność Jakuba na forum kursu i szybkie zamieszczane komentarzy do wysyłanych tekstów, co sprawiało że nasze wymiany pomysłów na pisanie były żywe i autentyczne, bez wymuszonych komplementów czy fałszywego optymizmu. (Dzięki, Jakub, że nie byłeś wiecznie pozytywnym, głośnym trenerem, że potrafiłeś konstruktywnie skrytykować i docenić mocne strony.) Wykłady Jakuba z Kursu Podstawowego to kopalnia wiedzy o pisaniu dla początkujących. Teksty opatrzone są cytatami znanych i podziwianych pisarzy, dzięki czemu miałam wrażenie, że oto wszystkie pisarki i pisarze należą do jednej ogromnej rodziny i problemy, które mają początkujący autorzy, trapią wszystkich i są w gruncie rzeczy stare jak samo opowiadanie historii, co jest bardzo pokrzepiające. Inną istotną rzeczą jest warsztat pisarza, który można rozwinąć i nad którym można, a nawet trzeba pracować, codziennie i systematycznie. Pod względem merytorycznym, żeby nie powiedzieć świadomościowym, najbardziej przydał się mi wykład na temat gatunków. Dzięki niemu stałam się bardziej uważnym czytelnikiem, a co za tym idzie bardziej świadomym twórcą. Może to dziwne, ale tak właśnie jest, bo obydwa kursy poza zachętą i inspiracją do pisania niosą ze sobą inną bardzo ważną lekcję: że czytanie dobrej (także popularnej) prozy czy reportaży jest równie ważne w procesie pisania. Kurs dodał mi odwagi do próbowania i zachęcił do systematycznej pracy. Ściągnął mnie także na ziemię i teraz wiem, że jeśli chcę „zostać pisarką”, muszę duuuużo ćwiczyć i że warto inwestować czas i nie bać się robić coś, co sprawia mi ogromną frajdę. Dzięki za wspólny czas i do przeczytania w przyszłości."
Monika Broda, Kurs Pasji Pisania I, marzec 2018

"Zapisałam się na kurs Pasja Pisania I tak trochę z impulsu. Miało to być coś, co zmotywuje mnie do pisania częściej. Po kursie stwierdzam, że było naprawdę warto. Zaczynając od wykładów, jasnych, przystępnych, czasem długich, ale nie nudnych. Dostałam górę wiedzy i listę książek, które koniecznie chcę przeczytać, nie tylko dlatego, że mogą być ciekawe, ale przede wszystkim, żeby popatrzeć na warsztat innych. Zmieniły moje spojrzenie na książki, teraz czytam nie tylko historię, czytam strukturę, czytam język, czytam jak pisać, a jak nie pisać. Czego obawiałam się chyba najbardziej, a okazało się najbardziej inspirujące – wyjście ze swoimi tekstami do innych. Po pierwsze prace domowe – coś, co zrobić trzeba, ale też coś, co zrobić się chce. Zadania, zawsze do wyboru i zawsze znalazłam coś, co napisać chciałam. Plus uwagi Pana Jakuba – rzeczowe, uczące i motywujące do dalszej pracy. Po drugie dział Krytyki – czytanie prac innych i czytanie co inni myślą o Twojej pracy. Ten fragment kursu sprawił, że zupełnie inaczej patrzę na tematy, szukam ich w innych miejscach, nie tylko gdzieś głęboko w głowie, ale też wszędzie wokół siebie, w przedmiotach, ludziach, na ulicach. Inaczej myślę też o czytelniku, ba, w ogóle zaczęłam go w tym wszystkim dostrzegać. Jeśli ktoś się zastanawia – powtórzę, że warto, watro się odważyć, warto samemu siebie zaskoczyć i przede wszystkim pisać.
Agnieszka Prokopiuk, Kurs Pasja Pisania I, marzec 2018

"Jak wrażenia? Pozytywne. :-] Najbardziej dlatego, że mogłam dać się ludziom poczytać. Uważam, że to jest najmocniejsza strona tego kursu - spotkanie z trójcą: świadomym czytelnikiem konkurencją i fachowcem. Nic tak nie uczy, jak konstruktywna krytyka.
Oczywiście wykłady również przydatne, bo wiadomo - teoria musi być. Ale do teorii dotrzeć można na różne inne sposoby, natomiast nie jest łatwo znaleźć grono ludzi, którzy pochylą się nad pisaniną i powiedzą, co im się podobało, a co było do bani.
I za to chciałam wszystkim, na czele z panem Jakubem, serdecznie podziękować. :-]"- Joanna, Pasja Pisania I, marzec 2018

„Po pierwsze, co może wydać się śmieszne, nie boli mnie głowa z wysiłku w trakcie przelewania na papier tekstu. Po drugie więc, zaczęło mi to sprawiać przyjemność. Tym bardziej, że dzięki komentarzom zaczęłam wierzyć, że potrafię i panuję nad tym, co kiedyś było żywiołem. Deadline sprawiał, że nawet kiedy miałam blokady (czyli zawsze) nauczyłam się je przełamywać. Teraz wiem, że kiedy mi nie idzie, to chwilowe i nawet siłą, ale się da pójść dalej.” - Zosia - Praca nad tekstem ,marzec 2018

„Dla mnie ten kurs Praca Nad Tekstem jest chyba najlepszym, jeśli by brać pod uwagę możliwość pokazania swoich wypocin, no i uzyskania krytyki. Przy Pasji Pisania I i II i Inspiracjach jest taka możliwość tylko dwa razy. Aczkolwiek tak uczymy się też warsztatu, no i są ćwiczenia. Można by więc powiedzieć, że każdy kurs ma swoje zalety i tylko zależy co komu w danej chwili jest potrzebne. Sądzę, że na Pracy Nad Tekstem jeszcze się spotkamy” - Gosia - Praca nad tekstem ,marzec 2018

"I ja Wam dziękuję. Za zaangażowanie, wnikliwość, uwagi odnoszące się do warsztatu i do treści. (…) Wszystko tak lub inaczej pomaga. Sam fakt poddania się ocenie pomaga poddać się jej po raz wtóry i kolejny, i kolejny. Zawsze najbardziej lubię, kiedy moi bohaterowie na kogoś działają, więc dostarczyliście mi wiele przyjemności. Cieszę się również, że miałam okazję przyjrzeć się Waszym tekstom, i na nich się również uczyć, a poza tym to w większości była dobra lektura! (…)Kurs dał mi bardzo wiele. Zmierzenie się z dłuższą formą, obcowanie z własnym dziełem, pojawianie się bohaterów w miarę potrzeb, fascynujące to było”. - Magdalena - Praca nad tekstem ,marzec 2018

„Nauczyłam się dostrzegać drobiazgi, zmierzyłam się po raz pierwszy w życiu z opowiadaniem, zatęskniłam za swoją powieścią i zaczynam wierzyć, że dam radę poza nią wyjść. Już sie jej nie boję skończyć. Mam wrażenie, że to była ta kropka na i, która sprawiła, że wreszcie poczułam, że mogę na serio zająć się pisaniem. ” – Zofia, Kurs Inspiracje, luty 2018

„Kursy nastrajają mnie bardzo pozytywnie do pisania, które sprawia, że przenoszę się do innego świata. Choć nie zawsze jest piękny, to zawsze możemy sprawić, aby był. Właśnie to uwielbiam w pisarstwie - tę dziwną magię, która jest w naszych rękach. Czuję, że przełamałam jakąś wewnętrzną blokadę, już wiem, że mam pisać, a nie nastawiać się na napisanie najlepszej powieści na świecie :-)” – Dorota, Kurs Inspiracje, luty 2018

„Wykłady wszystkie mi się bardzo podobały. Do niektórych mam stosunek bardziej osobisty. Cytaty boskie i notatnik znowu się zapełnił.” – Dobrosia, Kurs Inspiracje, luty 2018

„Dziękuję wam za to, że nie stałyśmy się kółkiem wzajemnej adoracji, że było miejsce na przyjacielską krytykę, że nikt się nie obrażał, że się rozwijamy. Mam nadzieję, że będziemy się jeszcze spotykać na kolejnych kursach albo na blogu Pasji Pisania. (…)Teraz widzę wokół mnóstwo pomysłów, mam zapał do pisania którego brakowało mi od kilku lat, wierzę, że nie utknę znów w dołku. Pod sam koniec kursu byłam bliska spalenia wszystkich swoich notatek, ale zagryzłam zęby i trach! jestem po drugiej stronie, w świecie, gdzie warto pisać”. – Aleksandra, Kurs Inspiracje, luty 2018

„Gratuluję pomysłu na kurs Michale. Według mnie to najlepszy kurs, a sam wiesz, że jestem tu weteranką. Obok prowadzonego przez Ciebie kursu "Praca nad Tekstem", ten o Inspiracjach jest jak wisienka na torcie. ”Nika, Kurs Inspiracje, luty 2018

 "3xTAK! Moi drodzy, zastanawiacie się, czy warto zapisać się na kurs z Jakubem? Odpowiedź jest tylko jedna: 3xTAK. Jakub od pierwszych dni kursu, pierwszych wpisów na Forum motywował do pisania. Nakłaniał do systematyczności. Próbował nas zarazić tą „chorobą”. No i mu się udało! Po drugie, od pierwszych komentarzy do wykładu, od pierwszych uwag do ćwiczeń i naszych tekstów, w życzliwy sposób, nie zniechęcając, wskazywał błędy i pomagał je naprawiać. Uczył, jak ich w przyszłości unikać. Po trzecie, wprowadzał nas w tajne zakamarki pisarskiego warsztatu. Z każdym krokiem zaciekawiając jeszcze bardziej.  Świetny kurs ze świetnym nauczycielem i mam nadzieję, że za jakiś czas pochwalę się mu swoim skończonym dziełem, prosząc o życzliwe uwagi."
Jacek Dziekoński,
Pasji Pisania I, listopad 2017

„Nauczyłam się naprawdę wiele, widzę swoje błędy i patrząc na stare teksty zastanawiam się czy to naprawdę wyszło spod mojej ręki ;) Do tego poznałam wspaniałych ludzi zakręconych na pisanie i jestem szczęśliwa, że nareszcie mam z kim o tym porozmawiać-a to jest naprawdę bardzo dużo dla kogoś takiego, jak ja- rozbitka na bezludnej wyspie, zwanej „ignorancja".”Viola - Pasja Pisania II, listopad 2017

„Co mi dał kurs? Każdy z tych, w których uczestniczyłam był inny. Postawił przede mną inne problemy pisarskie. PPII to świetne warsztaty dla rozwoju pisania. Wykłady pogłębiające wcześniej zdobytą wiedzę, ćwiczenia zmuszające do dyscypliny pisarskiej, pełne inspiracji dyskusje o literaturze." - Nika - Pasja Pisania II, listopad 2017

„Kurs dał mi przede wszystkim radość, taką samą w sobie. Poznałem was wszystkich i jestem z tego powodu szczęśliwy. Zmobilizował mnie do tego, żeby siadać i pisać, czasami cokolwiek, ale pisać. Pozwolił trzeźwo spojrzeć na moje próby pisania. Dziękuję za poświęcony czas, za możliwość spotkania się z wami. Nauczyłem się, po troszkę, systematyczności, jak będzie dalej, nie wiem. A przede wszystkim pokazał, że internet wcale nie jest bezosobowym medium.” - Rafał, Praca nad tekstem, listopad 2017

„Z jednej strony kurs mnie utwierdził w przekonaniu, że mogę pisać, i że może być to interesujące dla czytelnika. Z drugiej strony, uświadomił mi ile jeszcze przede mną nauki, i że muszę się wykazać pisarską pokorą. Potwierdził moje przekonanie, że najlepszym nauczycielem pisarstwa jest życie i twórczość innych pisarzy. (…) Poza tym atmosfera na kursie była niepowtarzalna. W tym morzu narzekania, tu ciągle znajdowałam pozytywną energię. To dlatego zapisałam się na następny kurs. Chyba się od tej atmosfery uzależniłam ;)” Nika, Praca nad tekstem, listopad 2017

„Co mi dał kurs? Dużo... Najważniejsze to trzy razy powtórzone doświadczenie pustej kartki, która magicznie jednak się zapełniała, jeśli udawało mi się zachować determinację. Od białej pustki przez jakieś jedno, dwa zdania luźnych uwag, w końcu pierwszy akapit. A potem już szło i to była prawdziwa radość, pasja i przygoda. Chce mi się to powtarzać. Jeśli mi się to nie uda, to niewykluczone, że pojawię się na kursie w styczniu, bo jednak działał na mnie bardzo motywująco. ” Krzysztof, Praca nad tekstem, listopad 2017

"Zapisałam się na Podstawowy Kurs w Pasji Pisania z Jakubem Winiarskim żeby sprawdzić, czy umiem pisać. To jedna z najlepszych decyzji, jakie podjęłam kiedykolwiek! Niezwykły czas, bardzo emocjonujący i intensywny. Cotygodniowe wykłady były bardzo czytelne i zrozumiale dla każdego. Dowiedziałam się jak ważne są detale, które do tej pory nie zaprzątały mojej uwagi, poznałam różne style pisania. Jednak najcenniejsza jest dla mnie wiara we własne umiejętności, jaka dały mi opinie Jakuba i pozostałych uczestników kursu na temat moich prób pisarskich. Pisanie do szuflady może i jest przyjemne, ale prawdziwa rozkosz daje dopiero tworzenie dla innych. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy to zajęcie jest dla niego, zachęcam do uczestnictwa w kursie Podstawy Pisania. Możliwość udostępnienia własnych tekstów w zamkniętej grupie daje poczucie bezpieczeństwa, profesjonalna ocena Nauczyciela pozwala poprawić błędy i udoskonalić warsztat, a opinie uczestników to pierwsza krytyka. Bardzo dziękuję za wszystko Jakubie. Mam nadzieje, ze to dopiero początek moje przygody z pisaniem." - Maja Podolska, Kurs podstawowy, październik 2017 r.

"Uczestniczyłam w kursie podstawowym w ramach Pasji Pisania. Pierwszy raz brałam udział w takich warsztatach i była to dla mnie wspaniała przygoda. Bardzo interesujące wykłady pozwoliły nabrać przekonania, że umiejętności pisarskie można i trzeba doskonalić, dały też konkretne narzędzia do pracy nad stylem. Jednak najważniejsza sprawa to ćwiczenia pisarskie i możliwość poddawania ocenie własnych prac. Rady Jakuba były bardzo trafne. Prace oceniane były rzeczowo i rzetelnie. Nauczyciel zwracał uwagę nie tylko na niedociągnięcia, ale również na potencjał, kwestie które mogą stanowić mocną stronę danego tekstu. Było to niezwykle motywujące. Kurs skonstruowany jest w taki sposób, że zmusza do intensywnej, systematycznej pracy. Było to dla mnie bardzo ważne. Sama się dziwię, jak dużo zdołałam w tym czasie napisać! Na pewno było warto zapisać się na kurs podstawowy, żałuję że już się skończył i myślę o kontynuacji. Mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się wyrobić i utrzymać nawyk systematycznej pracy nad tekstami." - Dorota Migda, Kurs podstawowy, październik 2017 r.

"Dobrze się uczyć przez zabawę, eksperymentowanie, na błędach. Kurs stwarza do tego przestrzeń, motywuje, konfrontuje ze spojrzeniem innych uczestników a przede wszystkim prowadzącego. Skąd wiedzieć, jakie błędy się popełnia, skoro się nie ma doświadczenia? Prowadzący pomaga dostrzec potknięcia i nabrać kroku na pisarskiej ścieżce. Dobrze się bawiłam i odkryłam dalszy kawałek siebie." - Magdalena Moeller, Kurs podstawowy, październik 2017 r.

"Kurs usystematyzował mój warsztat pisarki i znacznie go poszerzył. Wykłady był interesujące, z dużą dawką cytatów i przykładów. Ogromnym plusem była możliwość wyboru jednego z trzech ćwiczeń – każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Opinia i wskazówki pojawiały się jeszcze tego samego dnia, więc nie trzeba było długo czekać. Teksty w Krytyce Tekstów były czytane przez wszystkich kursantów z możliwością oceniania. Naprawdę dużo wyniosłem. Od wypracowania sobie swojego stylu, przez tworzenie postaci, po zaznajomienie się z technikami pisarskimi (obrazowanie, skupianie się na konkretach, krótkie/ długie zdania, itp). - Adrian Ksycki, Kurs podstawowy, październik 2017 r.

 "Chciałam podziękować Jakubowi za wprowadzenie mnie w arkana pisania. Był bardzo cierpliwym i wyrozumiałym nauczycielem i dzięki niemu dowiedziałam się wielu praktycznych informacji dotyczących pisania. Bardzo fajnie moderował naszą grupę, wyczerpująco odpowiadał na wszystkie pytania i wspaniale wspierał podczas pierwszych kroków w tej trudnej dziedzinie. Dziękuję Ci, Jakubie, dziękuję, Pasjo Pisania" - Izabela Mazur, Kurs podstawowy, październik 2017 

"Zasady w żaden sposób nie ograniczają mojej wolności, a narzucone tematy nie blokują wyobraźni. Pewnie jestem szczęściarą.
Dużo było ćwiczeń o tematyce "z własnego życia", oczywiście można ich było nie wybierać, ale ciszę się, że jednak się na to odważyłam. To było ważne. Pod ćwiczeniami mogłoby być więcej przestrzeni na rozmowę z nauczycielem. Wolałabym to zamiast forum.
Wykłady ŚWIETNE. Nie komentowałam ich często, ale dałam tam wyraz swojemu poruszeniu emocjonalnemu i intelektualnemu, więc nie będę się powtarzać. Wydrukuję sobie i podkreślę najważniejsze fragmenty. Poza tym poczułam się zachęcona do powtórnych lektur różnych książek z analizą warsztatu.
Dziękuję Jakubie za poświęcony czas i wskazówki.
Dziękuję grupie za możliwość czerpania z wzajemnej krytyki. Powodzenia!"Magdalena Gronkiewicz, Internetowy Kurs Podstawowy, wrzesień 2017

"Bardzo żałuję, że kurs się kończy. Był dla mnie fantastyczną przygodą. Dziękuję, Jakubie za świetne wykłady oraz za ocenę moich prac. Dziękuję też Wam za recenzje, uwagi, ciekawe spostrzeżenia. Pierwszy raz biorę udział w tego typu warsztatach. Żałuję, że nie miałam czasu na komentowanie na bieżąco wykładów. Praca i inne zajęcia zabierały mi sporo czasu. Prawdę mówiąc, ledwo nadążałam z pisaniem ćwiczeń i komentowaniem prac.
To, co jest dla mnie najważniejsze i najfajniejsze na kursie, to:
1) Ciekawe wykłady – pozwoliły nabrać przekonania, że nad warsztatem pisarskim można i trzeba pracować, dały też konkretne narzędzia do tej pracy.
2) Mobilizacja – dla mnie to bardzo ważne, bo nie jestem systematyczna. Gdyby wykłady i ćwiczenia nie były „otwarte” tylko przez tydzień, zapewne wszystko odkładałabym na ostatnią chwilę i napisałabym o wiele mniej.
3) Możliwość poddania ocenie moich prac – to było i jest kluczowe. Na dłuższą metę pisanie „do szuflady” jest bez sensu. Wasze oceny i komentarze bardzo mi pomogły i pomagają.
4) Możliwość oceny innych prac – bardzo ciekawe doświadczenie. Fajne jest przyglądanie się różnym stylom pisania. Poza tym, to dla mnie duża ulga zobaczyć, że wiele osób zmaga się podczas pisania z podobnymi problemami, co ja.
5) Motywacja - bezcenne. Oceny i komentarze do moich prac powodują, że zaczęłam się zastanawiać nad kontynuacją przygody pisarskiej. Podobnie jak kilka osób tutaj, mam jednak nadal sporo wątpliwości. Raz myślę, żeby próbować, raz wątpię. Wydawało mi się kiedyś, że mam zadatki na pisarkę, ale moje życie poszło zupełnie innym torem. Pochłaniały mnie inne sprawy. Chęć pisania nie daje mi spokoju, chociaż wiele razy, zdroworozsądkowo mówiłam jej „nie”. W każdym razie, dzięki Waszym ocenom, zobaczyłam, że może jest jakiś punkt wyjścia do dalszej pracy. abrałam też przekonania, że to się samo nie zrobi, nad tym, po prostu można i trzeba pracować. Tylko pozostaje kwestia decyzji – próbować, czy nie.
Co do ewentualnych „minusów” – wydaje mi się, że 6 tygodni to jednak strasznie mało. Dwa, trzy miesiące na taki kurs byłoby dla mnie optymalne. Podsumowując – bardzo dziękuję za świetną wspólną przygodę. Obyśmy wszyscy podjęli dobre decyzje, co do naszych dalszych pisarskich działań."Dorota Migda, Internetowy Kurs Podstawowy, wrzesień 2017

 

"Kurs był bardzo ciekawy i jestem wdzięczny za wszystkie wykłady, ćwiczenia i opinie na temat tekstów. Najbardziej podobało mi się, że ktoś w końcu krytycznie spojrzy na moje "wypociny" i napisze plusy i minusy (w Krytyce Tekstów). Wykłady były przejrzyste, z cytatami motywującymi i przykładami. Oczywiście napisane prosto i czytelnie. Jeśli chodzi o ćwiczenia, to były dla mnie najatrakcyjniejsze. Sama możliwość wyboru ćwiczenia 1 z 3 indywidualizowała pracę każdego z nas." - Adrian Ksycki, Internetowy Kurs Podstawowy, wrzesień 2017

"Jakubie, dziękuję Ci bardzo za prowadzenie kursu i Pasji Pisania za organizację. Wydaje mi się, że musisz mieć dla nas nie lada cierpliwości i elastyczności w czasie.
Wrażenia bardzo pozytywne- duża dawka motywacji do pisania i nakierowania na skuteczniejsze tory. Jednocześnie trochę rozpacz, że w najbliższej przyszłości tak maleńko mam czasu na utrzymanie ilości pisania jaką udało mi się osiągnąć w trakcie kursu. Teraz wiem, że chociaż w małym zakresie muszę utrzymać nawyk.
Wykłady są świetnie napisane. Najbardziej jednak cenię sobie opinie innych i komentarze prowadzącego do własnych tekstów - tego nie uzyskam nawet w najlepszym podręczniku pisania."Magdalena Moeller, Internetowy Kurs Podstawowy, wrzesień 2017

"Kurs "Pasja Pisania’’, to był mój magiczny kącik, do którego z przyjemnością udawałam się każdego dnia, przez ostatnie sześć tygodni. Rozpoczynając swoją przygodę pisania scenariuszy z pełną pasji i cierpliwości Magdaleną Wleklik oraz szóstką bardzo interesujących ludzi, czułam się jak zupełny amator. Moim zamierzeniem było poznanie technicznych zagadnień związanych z pisaniem scenariuszy do programów telewizyjnych. Z tygodnia na tydzień byłam coraz bardziej zainteresowana filmem i w rezultacie zaczęłam pisać swój pierwszy projekt, oddalając program telewizyjny na później. Postanowiłam również zapisać się na kolejne kursy, wiedząc z jak profesjonalnym zespołem będę miała przyjemność pracować.  – Dagmara, Internetowy Kurs Pisania Scenariusza, październik 2017

"Pianie scenariusza trwa dwa lata". Zbieranie dokumentacji, lepienie postaci, tworzenie historii według "złotych zasad", które nigdy nie zawodzą... Mówi się, że człowiek do życia potrzebuje wędki - nie ryb. I taki jest ten kurs: daje nam wędkę, a zostawia wszystko to co artysta może wnieść do niepowtarzalnego dzieła: siebie, swój świat i swoją duszę.
Bardzo dziękuję za możliwość udziału w tym kursie. - Katarzyna, Internetowy Kurs Pisania Scenariusza, październik 2017

"Do tej pory ćwiczyłam się w pisaniu pism urzędowych lub tekstów non-fiction. Dzięki Wam nabrałam dużego apetytu na literacką przygodę życia. Dziękuję!!! "Nika, PPI, wrzesień 2017

"Zapisując się na kurs nie zdawałam sobie sprawy, że da mi tak wiele. Nie żałuje ani jednej sekundy z tych sześciu tygodni!"Wioletta Białkowska, PPI, wrzesień 2017

"Oprócz poszerzenia wiedzy dotyczącej warsztatu pisania, kurs pobudził mnie literacko. Pisanie jest dla mnie coraz łatwiejsze oraz naturalniejsze, do tego pomysły same pojawiają się w głowie. Pisanie sprawia mi teraz dużo więcej przyjemności, przestało być tylko środkiem do osiągnięcia celu, a stało się celem samym w sobie. Aleksander - Pasja Pisania II, lipiec 2017

"W tym kursie dotknęliśmy wielu aspektów, których do tej pory nie ćwiczyłam. Wielką przyjemność sprawił mi na pewno "humor" - wcześniej myślała, że pisane są mi tylko mocne kryminały, a tutaj proszę - odnalazłam w tym ogromną przyjemność:)
A najtrudniejsza okazała się chyba jednak erotyka... Jak ująć namiętność, podniecenie i pożądanie, i nie być przy tym tanim i płaskim?... Nie lada wysiłek... Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję! Już wiem, że będzie mi brakować Waszej "obecności". Mam nadzieję, że z niektórymi zobaczę się na Pracy nad Tekstem:) Ania- Pasja Pisania II, lipiec 2017

"Ten kurs, tak jak i poprzednie kursy PP, bardzo dużo mi dał. Przede wszystkim pozwolił na doszlifowanie warsztatu i wykorzystanie zdobytej do tej pory wiedzy. Szczególnie spodobały mi się ostatnie dwa wykłady, które poruszały niełatwe zagadnienia. Katarzyna - Pasja Pisania II, lipiec 2017

"Nabrałam wiary w to, że te teksty są do poprawienia, a nie do kosza :) Zrozumiałam, że poprawianie to normalna rzecz, a nie podstawa do uważania się za nieudacznika. Zrobiłam krok naprzód -od pisania do szuflady i myślenia, że może kiedyś ktoś je zobaczy - do pokazania ich komuś, kto mnie rozumie :)  Dziękuję raz jeszcze :) I do zobaczenia! Zofia Pasja Pisania II, maj 2017

"To było bardzo kreatywne i rozwijające doświadczenie w przemiłej atmosferze. Dziękuję za Wasze opinie, komentarze i uwagi - krytyka to zawsze wyzwania, ale bez niej nie widziałabym najmniejszej szansy na rozwój i naukę.
Kurs w pełni spełnił moje oczekiwania:): poszerzył moją wiedzę, dał możliwość spojrzenia na pisarstwo z innej perspektywy, był moim batem w codziennym maratonie (wspaniałe!). Dał także pewność, że to jest to co daje mi wyjątkową przyjemność.
Co więcej, świadomość, jak dużo pracy należy włożyć w szlifowanie warsztatu i jak trudną sztuką jest pisarstwo sprawia, że patrzę na pisarzy innymi oczami i myślę, że dużo bardziej doceniam ich twórczość (absolutnie im nie ujmując;))". Anna, Pasja Pisania I, kwiecień 2017

"Mogę śmiało powiedzieć, że dzięki Pasji Pisania nie tylko odkryłem w sobie potrzebę tworzenia, ale też diametralnie odmieniło się moje życie. Wiem, wiem… zaraz powiecie, że trąci patosem, wybaczcie więc proszę. Ale tak właśnie czuję. Serio, serio! Trzymajcie się kurczowo waszych klawiatur i długopisów, nie odchodźcie od biurek, lampek nocnych, wygodnych foteli, cichych pokoi, widoków za oknem…nie bójcie się swojego geniuszu, wasze historie są wspaniałe, nikt ich nie napisze tak jak wy, wmawiajcie to sobie codziennie. I piszcie. Dużo. Do zobaczenia na kolejnych kursach Pasji Pisania." Jarek, Pasja Pisania I, kwiecień 2017

"Zapisałam się na ten kurs, by znaleźć motywację do bardziej regularnego pisania, by otworzyć się na nowe możliwości i, oczywiście, czegoś się nauczyć. Moje oczekiwania zostały spełnione nawet w większym stopniu, niż na to nieśmiało liczyłam - za co szczerze i z całego serca wszystkim i każdemu z osobna bardzo dziękuję, a szczególnie Tobie, Michale :) Byłeś znakomitym Nauczycielem i współpraca z Tobą była cennym, a zarazem miłym doświadczeniem. Dziękuję za wszystkie Twoje uwagi, rady, pochwały. Mam nadzieję, że szybko to zaprocentuje - i bardzo się cieszę, że jeszcze przez kilka tygodni będę miała możliwość pracy pod Twoim okiem. Chcę też powiedzieć, że wspaniale było poznać Was, Uczniów. Czytanie Waszych tekstów i wymienianie się poglądami na forum przysporzyło mi wiele dobrych emocji. Wszyscy jesteście bogatymi wewnętrznie, życzliwymi, inspirującymi ludźmi i pisarzami, więc życzę Wam jak najwięcej weny, czasu na uleganie jej i sił do pokonywania kolejnych szczebli na drodze do pisarskiego mistrzostwa. Wierzę, że dzięki przełamaniu własnej nieśmiałości i takim kursom - wszyscy poczyniliśmy pierwszy krok, by stanąć na dobrej drodze." Marta - Pasja Pisania I, kwiecień 2017

"Ten kurs był naprawdę wspaniałą przygodą:) Przede wszystkim utwierdziłam się w przekonaniu, ze pisanie jest moją pasją oraz że mam do tego predyspozycje. Dowiedziałam się, co jest moją słabą stroną i nad czym powinnam pracować. Rozwinęłam w sobie również nawyk pisania, przychodzi mi ono znacznie łatwiej, niż na początku kursu. Bardzo podoba mi się możliwość przesyłania swoich tekstów do oceny i krytyki innych użytkowników, jest to bardzo wzbogacające doświadczenie. Do tej pory miałam blokadę przed pokazywaniem moich tekstów, dzięki temu kursowi udało mi się ją przełamać." Katarzyna - Kurs Podstawowy, maj 2017

"Na początku obawiałam się, że nie będę w stanie wymyślić żadnej historii, okazało się jednak, że nie jest z moją wyobraźnią tak źle, jak myślałam. Jednocześnie nauczyłam się, że pisanie jest skomplikowane, jest wiele rzeczy, które muszą być obecne, aby tekst miał ręce i nogi, był wiarygodny. Oceny ćwiczeń oraz tekstów do krytyki, wszystko co tam się znalazło to ważna lekcja dla mnie, wiele cennych informacji." Kinga -Kurs Podstawowy, maj 2017

"Kurs dość mocno otworzył mi oczy. To oznacza, że wiem jak wiele błędów popełniam, ale powoli uczę się z nimi radzić. To była satysfakcjonująca przygoda. Dziękuję nauczycielowi i wszystkim uczestnikom. Za Wasze oceny, które często powodowały we mnie rumieniec zaskoczenia. To wiele dla mnie znaczy." Anna - Kurs Podstawowy, maj 2017

"Dzięki tym kursom zaczęłam żyć innym życiem i już nie wyobrażam sobie innego :))" - Maria, Pasja Pisania I, marzec 2017

„Dla mnie kurs był jak objawienie. Nigdy wcześniej nawet nie myślałam o pisaniu. Pisanie było dla mnie jak magia, wiedza dostępna jedynie dla wtajemniczonych. Trochę onieśmielona się czułam kiedy uczestnicy tego kursu przyznawali się, że piszą, mają pomysły, plany itp. Bo ja nic nie miałam, jedynie chęci :-) Ale kurs zmusił mnie do pisania I poprawiania kolejnych tekstów. Pierwszy mój tekst był suchym sprawozdaniem: byłam I widziałam, a ostatni zawierał już opisy, szczegóły I dialogi. Bardzo podbudowały mnie Wasze komentarze, że temat Iranu, który podjęłam jest ciekawy. Jeszcze dłuuuuuga droga przede mną, ale odkryłam, ze ta droga jest bardzo satysfakcjonująca. Bardzo dziękuję Jakubowi za profesjonalne podejście, trafne komentarze I słowa zachęty. Dziękuję Wam za czas, który poświęciliście na czytanie I komentowanie moich tekstów. Być może do zobaczenia na kolejnym poziomie. Być może do zobaczenia podczas podpisywania naszych książek :-).” - Dorota - Kurs Podstawowy 2015

„To wielka frajda przeżyć niezwykłą literacką przygodę za sprawą „Pasji Pisania”. Człowiek myśli sobie: Ot, kurs jak wiele innych. Nuda i szybkie zapomnienie. A tu nic z tych rzeczy. „Pasja Pisania” jak wicher porywa Cię już od pierwszego wykładu i niesie podekscytowanego w przeznaczenie. Jest nim literatura. I nie ważne co potrafisz na początku. Możesz być pewnym, że to co masz do powiedzenia jest ważne. Jedyny problem, jak to napisać – i tego właśnie się uczysz.
Chciałbym bardzo podziękować prowadzącemu Michałowi Urbaniakowi za wnikliwość ocen przesyłanych prac, za sympatyczne i wiele wnoszące pogawędki na forum, za cały ten czas poświęcony moim opowiadaniom. Jestem pod wrażeniem Jego erudycji, ale również czysto ludzkiej wrażliwości , delikatności i taktu. Bardzo się cieszę, że mogłem Go poznać. Mam nadzieję, że jesienią, po powrocie na kolejny z kursów uda mi się trafić do Jego grupy. Wziąłem udział w „kursie podstawowym”. Formuła i tempo kursu, muszę przyznać jest oszałamiające i trzeba się trochę napocić, by nadążyć. Ale to zaleta, bo zmusza człowieka do gimnastyki i zapewnia nieustanny strumień endorfin tak potrzebnych do dalszej pracy. Rzecz jakiej mi brakowało, to możliwości zadania indywidualnego pytania (chociażby jednego) pod oceną ćwiczenia. Myślę, że wprowadzenie takiej możliwości bardzo by pomogło początkującym adeptom sztuki pisarskiej w upewnieniu się, czy dobrze rozumieją poprawki i wskazówki prowadzącego zajęcia.” - Tomasz Lechowicz - Kurs Podstawowy 2015

„Moja opinia o Pasji Pisania? Po kursie podstawowym prowadzonym przez Michała Urbaniaka zastanawiałam się tylko jedno popołudnie nad bezpośrednią kontynuacją (też u Michała). A jedyna wątpliwość była natury organizacyjnej, bo wiedziałam że czeka mnie dosyć napięty (rodzinnie i zawodowo) miesiąc. Ostatecznie przez dwanaście tygodni głównie pisałam i było mi z tym bardzo, bardzo dobrze. Wielka w tym zasługa Nauczyciela - jego wsparcie oraz niesamowicie szczegółowa analiza tekstów, które wysłałam w ramach ćwiczeń lub krytyk pozwoliła mi poprawić warsztat i nauczyła dużo o oddziaływaniu tekstu na czytelnika. Możliwość czytania tekstów pozostałych uczestników kursów (oraz analiz Michała) była z kolei okazją do rozwijania moich własnych umiejętności analizy i oczywiście też dawała wgląd w inne aspekty warsztatu.Na kursach miałam okazję przekonać się, że umiem pisać - nie tylko myślę, że umiem, ale umiem. Kolejne wykłady i ćwiczenia pomogły mi bardziej świadomie podejść do pisania - myślę, że idealnie jest kiedy warsztat i pisanie, powiedzmy, intuicyjne, się uzupełniają. Skoro nikogo nie dziwi, że malarz kończy ASP a muzyk Akademię Muzyczną - dlaczego ktoś chcący pisać nie powinien również pracować nad warsztatem?Ale najważniejsze, czego się nauczyłam, to kwestia krytyki. Zaczynam wierzyć w swoje umiejętności pisarskie - w to, że naprawdę są - a krytyka jest krytyką tekstu, a nie mnie. Zaczęłam patrzeć na tekst jako coś do obróbki. Jeśli czasem się nie udaje do końca, zawsze można go poprawić. I ja wierzę, że umiem go poprawić.
Zapisałam się na Pasję Pisania II i już się cieszę na maj :-), a w tym czasie planuję dalej pracować nad moją powieścią. Dziękuję bardzo! ” - Aleksandra Gehrke, Kurs Podstawowy 2015

„Proszę Państwa, nasz czas się kończy, chciałbym troszkę kurs podsumować. Zrobię to w punktach bo będzie mi po prostu najłatwiej.
1. Motywacja – Uwierzyłem. Teraz wiem, że pisanie jest trudne i nie ma co tego ukrywać, to jednak jest możliwe. Dziękuję za tą przelaną w me serce wiarę.

2. Mobilizacja – cotygodniowe ćwiczenia wymusiły na mnie systematyczna pracę. W zwyczajnym życiu właśnie ta systematyczność jest najtrudniejsza do osiągnięcia. Przynajmniej w moim przypadku jest to najtrudniejsze. Więcej. Konieczność i chęć jak najlepszego przygotowania zadania wymusiły we mnie zachowania, które bardzo mi się spodobały. Zacząłem myśleć właściwie nieustanie o tekście, o jego konstrukcji, o pomyśle itd. Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło.
Dziękuję za takie delikatne wymuszenie aktywności.

3. Strach – pewnie wielu z tych, którzy chcieli parać się pisaniem, pielęgnowało w sobie pewien poziom strachu przed przedstawieniem publicznych własnych „wypocin”. Strach może nie przed krytyką a przed brakiem zrozumienia osób nas otaczających i taką niepewność czy to co napisałem ma jakąkolwiek wartość. Zmuszenie do prezentacji swoich prac oraz otwarta krytyka pozwoliła na oswojenie się z tym strachem.

Dziękuję wszystkim za wysiłek włożony w krytykę. Zawsze starałem się sam podejść do tego zadania bardzo poważnie. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem

4. Zarówno przedstawiane prace jak i formułowana krytyka pozwoliły mi zauważyć różnice w sposobie myślenia uczestników kursu. Obserwowanie zupełnie innej niż moja perspektywa uczyło pokory. Ciekawy obraz musi mieć Jakub, który widzi całą grupę naszą i wiele innych. Jakub chętnie posłuchałbym twojego zdania.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i dzielenie się swoim zdaniem

5. Wykłady – pierwszy raz miałem styczność z taką wiedzą. Przyznaję się, że każdy wykład musiałem czytać w dużym skupieniu a i jedno czytanie często nie wystarczało. Czego mi brakowało to czasem bardziej konkretnych instrukcji. Jak widać nawet po tej wypowiedzi problemy opisane w punktach byłby dla mnie łatwiejsze do przyswojenia.

P.S. Wrócę najpewniej do Was na kolejny poziom.”
Arkadiusz - Kurs Podstawowy I - 2015

„Przyznam, że kurs nie do końca spełnił moje oczekiwania, ale zacznę może od tego co było pozytywne.
Ciekawe były zarówno wykłady jak i zadania domowe. Zadania domowe pozwoliły, czy też raczej zmusiły mnie do tego by pisać teksty w sposób w jaki wcześniej nie pisałem. To cenne doświadczenia, z których człowiek mógł wynieść wiele nowych doświadczeń.
Wykłady poruszały cenne zagadnienia, choć fakt, że akurat ta forma nauki jest podobna do czytania książek, których na rynku jest jednak trochę. Ciekawym doświadczeniem było wystawianie swoich prac do działu krytyki. Ich ocenianie przez innych uczestników było nowym doświadczeniem.
Prowadzący był bardzo mało krytyczny, przyjął moje zadania domowe, bez większych zastrzeżeń. Co nie znaczy, że do Państwa nie wrócę, bo mimo, że nie dostałem w 100% tego na co liczyłem, to i tak się czegoś nauczyłem.
Łukasz - Kurs Podstawowy 2014

„Kurs oceniam bardzo wysoko, na tyle wysoko, że zapragnąłem uczestniczyć w kolejnym, poświęconym krytyce tekstu.
Cieszę się, że jako osoba nie mieszkająca w Warszawie, a do tego prowadząca podróżniczy tryb życia, miałem okazję uczestniczyć w jego internetowej formie.
Właśnie taka forma daje szansę na doskonalenie pasji i umiejętności warsztatowych, osobom nie mogącym uczestniczyć w kursie na żywo.
W dowolnym czasie można włączyć się do dyskusji i pisać wtedy kiedy sami to zaplanujemy – to duży atut!
Pisemna forma pozwala na bardziej syntetyczne ujmowanie myśli w toku dyskusji na kilku równocześnie dostępnych forach, co również rozwija.
Nie mamy uprzedzeń, faworytów, nie znamy się i nie widzimy - można pisać szczerze!
Dyskusje były bardzo merytoryczne, a opinia prowadzącej kurs wyczekiwana jak kania dżdżu.

Zwrócił bym uwagę jedynie na jedną kwestię techniczną.
W moim przypadku nie połapałem się, że zadania do ćwiczeń i prezentacja dowolnego tekstu do krytyki to dwie różne rzeczy.
Myślałem, że to zadania ze sobą skorelowane i tekst do krytyki powinien odpowiadać omawianemu tematowi.
Tym samym nie napisałem dwóch zadań, wysyłając wcześniej napisane teksty, które odpowiadały zadaniu a to nie to samo.
Może to trzeba jaśniej określić w regulaminie, a może to tylko mój przypadek.”
Piotr Kulpa z Belgradu - Pasja Pisania I - 2013

„Brałam udział w Kursie Podstawowym Pasji Pisania, który prowadził Jakub Winiarski. Zarówno kurs, jak i nauczyciela oceniam celująco. Konkretne podejście do tekstu. Bez wodolejstwa. Komentarz i uwagi nie odbiegały od tematu. Braliśmy tekst i nad nim pracowaliśmy, zupełnie tak jakbyśmy oceniali, jakiś inny produkt typu buty albo wodę kolońską. Takie podejście sprawiło, że pozbyłam się blokady, poczułam się jak rzemieślnik, który ma stworzyć coś, co będzie potrzebne, bez czego użytkownicy nie będą potrafili się obejść. Kurs spełnił wszystkie moje oczekiwania, gorąco polecam go każdemu, kto chce pisać, ale ma z tym jakieś kłopoty. ” - Agnieszka Czachor - Kurs Podstawowy 2013

„To co dal mi Państwa kurs to:
- pewność siebie w pisaniu,
- odblokował mnie: nagle znalazł się czas, pomysły i energia do pisania,
- pokazał mi, jak ważna jest pozytywna opina i wsparcie innych,
- zobaczyłem, że mam swój własny styl i tematy, o których chciałbym opowiedzieć.

Natomiast to co mi się nie podobało to:
- brak dostępu do zawartości kursu po jego skończeniu,
- brak podziału forum kursu na wątki, tak aby moc lepiej śledzić poszczególne wątki.
Pod względem merytorycznym jestem bardzo zadowolony z kursu i pozostał we mnie niedosyt.”
Michał Kozłowski - Kurs Podstawowy 2013

„Kurs i nauczyciela - pana Jakuba - oceniam na piątkę z plusem. Zapisując się na ten kurs nie byłam do końca przekonana o trafności decyzji, bo zawsze wydawało mi się, że jeśli ktoś potrafi pisać i ma choć trochę talentu, to poradzi sobie sam i uczestnictwo w jakimkolwiek kursie będzie zbędne. Już tak nie uważam. Cieszę się, że mogłam spotkać profesjonalnego nauczyciela, profesjonalnych uczestników i z nimi wymieniać opinie na temat wspólnego hobby, które przecież łączy i to bardziej niż mogłabym zakładać kiedykolwiek.
Kurs poleciłam już przyjaciółce, bo jest on znakomitą okazją do tego, żeby się przełamać, żeby przypomnieć sobie o własnych marzeniach i postarać się do nich wrócić z zapałem i radością.
Jedyne zastrzeżenie jakie miałabym, to aktywność w czasie kursu. W mojej grupie były akurat chyba 2 osoby, które ani razu się nie aktywowały, a to oznaczało automatycznie za każdym razem o te dwa punkty widzenia mniej, o dwa zaprezentowane teksty mniej. Rozumiem, że Państwo nie mają wpływu na aktywność uczestników, więc tylko o tym wspominam i piszę, że szkoda.”
Bożena Stokłosa - Kurs Pasja Pisania I 2012

„Dziękuję za możliwość uczestniczenia w czymś tak rozwijającym i przyjemnym jak internetowy kurs pisania. Świetny pomysł!
Macie Państwo niesamowitą zdolność przywiązywania i utrzymywania klientów/kursantów. Coś "poza" internetowym kursem II będzie świetnym pomysłem. Sam zastawiam się co robić dalej. Czy zapisać się kolejny raz na kurs podstawowy? Wykłady już znam, więc jedyne z czego korzystałbym to z uwag prowadzącego do moich prac.
Może to właśnie pomysł na kolejny etap? Głównie praktyka? Praca z tekstem?”
Paweł - Pasja Pisania II (dla zaawansowanych) 2014

„Drugi kurs w którym uczestniczyłem prowadziła p.Magdalena Wleklik. Naprawdę świetnie i rzetelnie podeszła do sprawy. Bardzo, bardzo mi się podobał jej sposób prowadzenia i reakcje. Kiedy np. napisałem (tak jak powyżej) o potrzebie podsumowania kursu, bardzo szybko takie podsumowanie mi przesłała. Super.
Przy okazji, może przy ogłaszaniu nowych kursów zaznaczać kto będzie prowadzącym? Jeśli zapiszę się ponownie na kurs, chciałbym trafić właśnie na p.Magdalenę.”
Piotr Nowak - Pasja Pisania I- 2012

Cieszę się, że wzięłam udział w kursie, ponieważ dzięki temu myśl o pisaniu nie daje mi już spokoju i chyba właśnie o to chodziło przede wszystkim. Znalazłam też kilka odpowiedzi na swoje pytania, a niektóre informacje były dla mnie bardzo inspirujące i nowe.” - Dorota - Kurs Podstawow 2012

„Kurs był świetny:

1.Zmotywował mnie do systematycznej pracy i wyrobił nawyk zapisywania pomysłów oraz poprawiania tekstów po przeczytaniu ich na głos.
2.Dzięki wykładom wzbogaciłam wiedzę o pisaniu i poznałam kilka inspirujących wskazówek znanych pisarzy.
3.Poznałam świetnych ludzi, z którymi nawiązałam kontakt także poza kursem i wymieniamy się doświadczeniami.

Mam tylko 2 małe propozycje usprawnień technicznych:
1.Forum mogłoby mieć wątki, trudno teraz znaleźć interesujący wpis i się do niego odnieść, gdy wszystko leci ciągiem.
2.Pojedyncza ocena ćwiczenia, bez możliwości ponownego prywatnego kontaktu z nauczycielem odbiera szansę zweryfikowania czy ucze

Nasz serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Dowiedz się wiecej.

Zgadzam się